Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Halálos fatvát mondtak ki az arab tévék vezetőire

2008.09.15. 09:29
Fatvát mondott ki Szaúd-Arábia legfőbb iszlám bírája a műholdas tévék vezetőire. A fundamentalista muszlim imám szerint erkölcstelen csatornák általában Egyiptomból sugároznak, de a tulajdonosuk sokszor a szaúdi királyi család valamelyik tagja.

Halálbüntetésért kiált egy magas rangú szaúdi muszlim az arab tévécsatornákon szereplő horoszkópjósokra, míg a túl illetlen műsorokat sugárzó tévécsatornák tulajdonosaira.

A fatva sok embert érint, hiszen Szaúd-Arábiában több száz arab tévécsatorna üzemel, és közülük sok szolgál élő, horoszkópos műsorral. A betelefonálók a horoszkópfejtőktől várnak tanácsokat, jövendölést személyes gondjaikra, pedig ezt varázslásnak minősíti az iszlám, a varázslókat pedig halálos bűnösöknek, így a legszigorúbb szaúdi imámok szerint a tévés jósok is halálbüntetést érdemelnek.

Hasonló véget helyezett kilátásba egy másik főimám az illetlen - vígjátéksorozatokat, szappanoperákat - sugárzó tévécsatornák tulajdonosainak is, jóllehet azok főként egy másik muszlim vallású ország produkcióit, török "sorozatgyártású" sorozatokat vetíttetnek.

A fundamentalista Száleh al-Lihedán, Szaúd-Arábia legfőbb iszlám bírája, indoklásul kijelentette, hogy a műholdas csatornák okozzák sok ezer ember eltérését a bevett társadalmi normáktól.

 A népszerű arab műholdas tévéhálózatok közül soknak szaúdi hercegek és üzletemberek a tulajdonosai, de központjuk általában Egyiptomban, Jordániában vagy az Egyesült Arab Emírségekben van.

A rendeletet csütörtökön adta ki a főbíró, aki arról ismert, hogy engedélyt adott a szaúd-arábiaiaknak a csatlakozásra az Irakban bevetett amerikaiak elleni dzsihádhoz, szent háborúhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?