Halálos fatvát mondtak ki az arab tévék vezetőire

2008.09.15. 09:29
Fatvát mondott ki Szaúd-Arábia legfőbb iszlám bírája a műholdas tévék vezetőire. A fundamentalista muszlim imám szerint erkölcstelen csatornák általában Egyiptomból sugároznak, de a tulajdonosuk sokszor a szaúdi királyi család valamelyik tagja.

Halálbüntetésért kiált egy magas rangú szaúdi muszlim az arab tévécsatornákon szereplő horoszkópjósokra, míg a túl illetlen műsorokat sugárzó tévécsatornák tulajdonosaira.

A fatva sok embert érint, hiszen Szaúd-Arábiában több száz arab tévécsatorna üzemel, és közülük sok szolgál élő, horoszkópos műsorral. A betelefonálók a horoszkópfejtőktől várnak tanácsokat, jövendölést személyes gondjaikra, pedig ezt varázslásnak minősíti az iszlám, a varázslókat pedig halálos bűnösöknek, így a legszigorúbb szaúdi imámok szerint a tévés jósok is halálbüntetést érdemelnek.

Hasonló véget helyezett kilátásba egy másik főimám az illetlen - vígjátéksorozatokat, szappanoperákat - sugárzó tévécsatornák tulajdonosainak is, jóllehet azok főként egy másik muszlim vallású ország produkcióit, török "sorozatgyártású" sorozatokat vetíttetnek.

A fundamentalista Száleh al-Lihedán, Szaúd-Arábia legfőbb iszlám bírája, indoklásul kijelentette, hogy a műholdas csatornák okozzák sok ezer ember eltérését a bevett társadalmi normáktól.

 A népszerű arab műholdas tévéhálózatok közül soknak szaúdi hercegek és üzletemberek a tulajdonosai, de központjuk általában Egyiptomban, Jordániában vagy az Egyesült Arab Emírségekben van.

A rendeletet csütörtökön adta ki a főbíró, aki arról ismert, hogy engedélyt adott a szaúd-arábiaiaknak a csatlakozásra az Irakban bevetett amerikaiak elleni dzsihádhoz, szent háborúhoz.