Üzemi híradó a Tv2-től

2007.07.17. 15:04

A magyar sztár az olyan, hogy taxival megy a díjátadó gálára, persze rövidnadrágban és hozzá színben illő hasított bőrcipőben, aztán a kissé kopott vörös szőnyegen nyilatkozik a hozzá közel álló kereskedelmi tévé stábjának, hogy ő mennyire meg van hatva, és egyébként is, amióta szakítottak és újból egymásra találtak, ez a legszebb estéjük. És alig várják már a gálát meg a svédasztalt. Aztán persze a riporterrel megbeszélik, hogy lehetne egy olyan, hogy a jövő héten elmennek a Balatonra, és szerelmesen hurkáznak, amikor a stáb rájuk talál. Vagy hogy most jöttek haza Görögből, és van egy csomó képük, amin fürdőruhában nyalják a fagylaltot.


Szekeres Nóra

Merthogy a magyar sztár az ilyen viccesen felskiccelt figura, aki az ingyen lazacfalatkák majszolása közben talán nem is veszi észre, hogy teljesen érdektelen az élete, és csak fél perces promóció valamelyik kereskedelmi tévében. Nálunk ugyanis nem sztárok korcsolyáznak a tévében, hanem az a sztár, aki már csinált pár piruettet élő adásban. Hiszen még egy pizzafutárból és a hetvenes-nyolcvanas évek rockjából a politikába, majd vissza tévedő majdnem-nyugdíjasból is lehet Story-címlap, ha mondjuk a Tv2 úgy akarja.

Éppen ezért nem meglepő, hogy az RTL Klub után most a Tv2 is kiemelte a bulvárhíradójából a sztárhíreket, és külön magazint kreált, hiszen mégsem keverhetik a kétfejű borjúról és a tanyasi mészárlásokról szóló riportok közé Árpa Attila gyerekét. Meg egyébként is tele a csatorna büféje a Megatánc, a Megasztár és a Sztárok a jégen szereplőivel, csak ülnek ott, eszik a virslisalátát, és senki nem hasznosítja őket.

A hétfőn startolt Favorit persze majdnem ugyanolyan, mint a konkurens Találkozások, vagyis most már Reflektor magazin. Csak valamivel nézhetőbb a virtuális díszlet, egyelőre nincs idegesítő emelt díjas szavazás, és álomkonyhát sem lehetne nyerni. Viszont Szekeres Nóra sokkal jobban mutat, mint az RTL Klubon Détár Enikő, aki az utóbbi pár évben már úgy mozgatja a fejét, mintha valami baj lenne a hidraulikával.

A Favoritmeg sem próbálkozik azzal, hogy tényleg bemutassa a kis magyar sztárvilágot, itt biztos nem lesz majd szó Kelemen Anna drogfüggőségéről, vagy mondjuk Győzike adóügyeiről. És nem csak azért, mert a Tv2 magazinja kínosan ügyel arra, hogy jóban legyen a sztárokkal, hanem mert ez nem is egy sztármagazin, hanem csak a csatorna műsorainak promóciója, tehát RTL-közeli emberek nem is tűnhetnek fel benne. A Favoritban biztos kipixeleznék a Havas Henriket részegen ölelgető Bajor Imrét, mert ami nem Tv2, az nem is létezik. Az első adásban például Árpa Attila életrajzából egyszerűen kihagyták, hogy a konkurens csatorna kreatív igazgatója volt évekig. Színész, később producer. Ennyi.

Ehhez képest már tényleg semmi, hogy a Favoriton már a premier napján úrrá lett a Frei-szidróma, miszerint mindenképpen muszáj óriási számokat a képernyőhöz csapkodniuk, és adásonként legalább egyszer kimondani, hogy „minden idők”. Ezúttal a Beastie Boys lett minden idők legdrágább rapbandája, mert 50 ezer dollárért jöttek el a Balaton Soundra. Mondjuk 50 cent ennyiért fel sem kel az ágyból, de megkockáztatom, hogy ennyinél (körülbelül 9 millió forint) még az LGT is többet kap. Mondjuk ők nem is rappelnek.


De nem az ilyen hibák miatt nézhetetlen a Favorit (és persze a Találkozások is). Hanem mert olyan, mintha a Tv2 üzemi magazinja lenne, mintha magának csinálná a csatorna. De most komolyan, tényleg milliókat érdekel hogy Puskás Peti, talán egykori megasztár és Jóban-rosszban-szereplő a Balatonon sétálgat Baywatch-jelmezben a barátnőjével, aki színésznő valami musicalstúdióban? (Mellesleg a Barátok köztben is szerepelt, de persze erről mi nem tudhatunk.) Ennél nagyobb sztár vagy legalább ennél nagyobb hír nem akadt hétfőre? Vagy csak muszáj volt forgatni, ha már lent voltak a Balatonon?

És mégis miért lesz visszatérő vendégriporter Vujity Tvrtko óvodás kisfia egy sztármagazinban? Miért csinál egy ötéves gügyögő interjút Fekete Lászlóval? Mert az cuki? Vagy mert sokat dolgozik a papa, és nincs aki vigyázzon a kis Benjáminra? Persze sokakat kellemetlenül érint, hogy ezentúl még egy baseballsapkás riporter lesz a Tv2 műsorán, de nem is ez a baj: hanem hogy egy profi tévécsatornánál az ilyesmit a karácsonyi ünnepségen mutatnák csak be, szűk körben a szülők és a gyerekek legnagyobb örömére. Sváby hangosan kacagna, Tvrtko büszke lenne, mi meg közben nézhetnénk mondjuk egy valódi sztármagazint, amiben nem akarják megmondani, hogy kinek kell érdekelnie minket. Hanem megmutatnák azt, aki érdekes.