Nem terjeszkedik tovább a Tv2

2008.11.13. 14:36
Új női csatornát indított volna a Tv2 egy, a külföldi tulajdonoshoz köthet holland cégen keresztül. A FemTv január elsején indult volna, de a gazdasági válság miatt az utolsó pillanatokban mégis meggondolta magát a csatorna.

Az Index információi szerint új, tematikus adót indított volna a Tv2 FemTv néven. A kifejezetten női közönséget megcélzó adót a szeptember végén megrendezett tihanyi kábelkonferencián már egyszer bemutatták a kábelszolgáltatók képviselőinek, a UPC-Direct adásába már fel is került a csatorna monoszkópja, azután viszont megbukott a Tv2 őszi műsorstruktúrája, így a gyors nézettségnövelésről szőtt álmok is odalettek, és persze jött a gazdasági világválság, így az új csatornáról egyelőre le kellett mondaniuk.

A FemTv-ről a Tv2 csak annyit árult el eddig, hogy nem is az ő csatornájuk, egy közelebbről meg nem nevezett „holland cég jegyzi”, a Tv2 csak a reklámidőt értékesítené. Mindez csak arra utal, hogy a Tv2 ősz elején még olyan elszánt volt a csatorna indítását illetően, hogy nem akart várni az új médiatörvényre sem, amely országos adónak is engedélyezné újabb csatornák indítását. A csatorna inkább a piacon már jól bevált trükkhöz folyamodott volna, és ahogy az RTL Klub vagy éppen a Viasat3, ők is anyacégeik egy külföldi leányvállalatán keresztül indították volna el új tematikus csatornákat. Ahogy az RTL Klubban tulajdonrésszel rendelkező IKO román leányvállalatáé a Cool, úgy lett volna a ProSiebenSat1-csoporthoz köthető egyik holland cégé a FemTV.

A norvég FemTv adása

Már a csatorna elnevezése is a Tv2 tulajdonosához köthető: FemTv néven többek közt Norvégiában indított tavaly nőknek szóló tematikus csatornát a ProSiebenSat1-csoport. Az adón megy többek között a Hármastársak című HBO-dráma, illetve a Dirt- A hetilap című bulvármédiával foglalkozó sorozat is.

A Tv2 döntése azért is különös, mert egyrészt nemrégiben számolták fel értékesítő portfóliójukat, mondván nem éri meg más csatornák műsoridejét árulni, ráadásul tavaly, kinevezése után pár hónappal Várdy Zoltán vezérigazgató az Index kérdésére még azt válaszolta, hogy nem tehetjük meg, „hogy a törvényi kereteken kívül, a kiskapukat keresve, különböző cégekkel papíron nem létező kapcsolatokat kialakítva csatornákat hozzunk létre”.

A Tv2-nek már egyébként volt egy hasonló próbálkozása, a Hollandiában bejegyzett Írisz Tv, amely minden nap délután hat és este tizenegy között, a Club adó helyén sugárzott magyar nyelvű műsorokat, főként a Tv2 talkshow-inak és szappanoperáinak ismétlését. A csatorna 2006. december 31-én megszűnt, mivel az adó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nézettsége egy év alatt sem nőtt, így fenntartása veszteséges volt.

Nem ismétlések

A Tv2 azonban most nem ismétlőadót akart indítani, úgy tudjuk, hogy a FemTv több milliárdos beruházással, új, saját gyártású műsorokkal kezdte volna meg az adást január elsején. A kábelszolgáltatókkal már megkezdődtek a tárgyalások a műsor átvételéről,sőt több szolgáltatóval már meg is állapodtak.

November közepén azonban a FemTv arról értesítette a szolgáltatókat, hogy a csatorna 2010-ig biztos nem indul el.

Hivatalos megkeresésünkre Pálfi Zsuzsanna, a FemTv terjesztési vezetője annyit mondott, hogy a csatorna „indulása a gazdasági helyzetre való tekintettel eltolódik. A pontos időzítésről és a programstruktúra pontos részleteiről a tulajdonosok később döntenek.”

A döntésben információink szerint szerepet játszik, hogy a Tv2 tervei túl drágának bizonyultak, a nem túl sikeres őszi szezon megmutatta, hogy rövidtávon más médiapiacokon nagyobb hasznot tud realizálni ProSiebenSat1-csoport. Úgy tudjuk, hogy a külföldi tulajdonos ennek fényében, a válság hatásaira felkészülve nem támogatja már a Tv2 offenzív taktikáját.