Nem tiltják be Hollandiában Wilders Korán-ellenes filmjét

2008.04.07. 14:52
Egy hágai bíróság elutasította a hollandiai muzulmánok szövetségének keresetét, amelyet Geert Wilders iszlámot bíráló dokumentumfilmjének betiltásaért nyújtott be.

A márciusban - a tévéadók elutasítása miatt csak interneten - bemutatott film ellen a muzulmánok lakta országokban számos tiltakozó akciót tartottak, mivel többek közt összekapcsolja a Koránnal az öngyilkos terrorakciókat. A bíróság szerint provokatív alkotásról van ugyan szó, de nem lehet úgy minősíteni, hogy gyűlöletre vagy iszlámellenes erőszakra buzdítana.

A bevándorlóellenes holland Szabadságpártot vezető Wilders dokumentumfilmjének mondanivalója egyezik azzal, amit a szélsőjobboldali elveket is valló parlamenti képviselő régóta állít: a nyugati politika szemet huny az "iszlám jelentette fenyegetés" előtt. Wilders azt is állította, hogy a Korán erőszakot szít, "fasiszta könyv", Mohamed próféta pedig "barbár" volt.

A holland kormány elhatárolódott attól a felfogástól, amelyet a film közvetít az iszlám vallásról és a Koránról, és az Európai Unió is elítélte a film bemutatását.

A hágai bíróságot a hollandiai muzulmánok szövetsége kereste meg a film betiltásának reményében. A bíróság nemcsak a Fitnára közvetlenül vonatkozó beadványt utasította el, hanem annak a kérésnek sem adott helyt, hogy Wilderst a jövőre nézve tiltsák el a hasonló kijelentésektől. Ez megelőző jellegű cenzúra lenne, ami azonban a véleménynyilvánítás szabadság elfogadhatatlan korlátozása lenne, idézték a bírót a hágai sajtójelentések.