Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs hely az f+ és az m+ számára

2003.09.11. 16:10
Egyelõre egyik kábelszolgáltató sem vállalja az RTL Klub mûsorainak ismétlését sugárzó két új csatorna, az f+ és az m+ továbbítását, mivel az a médiatörvény szerint illegális lenne.
A több mint 440 kábeltelevíziós szolgáltatót képviselõ két hazai szakmai szervezet, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, valamint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség meglepõdéssel értesült tagjai jelzésébõl, majd ezt követõen a Minimax Rt. értesítésébõl, valamint az óriásplakátokról, az írott és elektronikus sajtóból arról, hogy 2003. szeptember 15-tõl m+ és f+ néven új, kábeltelevízión elérhetõ mûsorcsatornákat kíván indítani az IKO Romania S.R.L. - olvasható a szövetségek sajtóközleményében.

A kábelszolgáltatókat tömörítõ szervezetek nehezményezik, hogy a műsorújságokban már megtalálható a két új adó programja, holott a médiatörvény elõírásai szerint azokat elõbb jóvá kell hagynia az Országos Rádió és Televízió Testületnek, majd a kábelszolgáltatónak szerzõdést kell kötniük a mûsorszolgáltatóval. Az f+ és az m+ ezzel szemben már létezõ csatornák - például a Minimax - helyén lennének láthatóak.

Ha egy kábeltársaság engedély nélkül sugározza egy adó műsorát, az ORTT akár bírságot is kiszabhat a kábelszolgáltatóra, sõt fel is függesztheti tevékenységét. A szankciók veszélye miatt nyilvánvaló, hogy a szövetség tagjai nem vállalják az illegális mûsortovábbítást - fogalmaz a közlemény, hozzátéve: a hazai kábeltelevíziós szakmai szövetségek közösen tiltakoznak a szakmai gyakorlattal ellentétes, a piaci etikát sértõ és alapvetõen jogszabályba ütközõ eljárás miatt, mivel az elõfizetõk és a kábelszolgáltatók érdekét egyaránt sértõ inkorrekt és erõszakos eljárás nem fogadható el, nem válhat gyakorlattá.