Fordítva forog a Föld a cseh tévében

2007.09.12. 15:21
Egyedülálló módon a cseh közszolgálati televízióban ellentétes irányba forog a Föld - erre a kellemetlen hibára hívták fel a figyelmet a cseh lapok szerdán.

A cseh televízió szeptember elején újult meg, az új arculatban a híradó főcíme is megváltozott. Az új főcímben, miként eddig is, a saját tengelye körül forgó Föld látható - csak éppen most a rossz irányba, keletről nyugatra forog.

A hibára a prágai geodéziai és topográfiai kutatóintézet hívta fel a műsorszóró figyelmét."A Föld valójában nyugatról keletre forog" - írta Jiri Janecek tévédirektorhoz intézett nyílt levelében a kutatóintézet vezetője, Frantisek Benes. "Nem fordulhatna elő, hogy a felhasznált szimbólumok ne a valóságot tükrözzék, különösen nem egy hírműsor esetében" - olvasható a levélben.

A cseh televízió azonban visszautasította a kritikákat, mondván, hogy "művészeti tervről", és nem geodéziai vagy csillagászati szempontokról van szó. "A cseh televízió virtuális valósággal dolgozik, és nem szándéka a valós kozmoszt megjeleníteni" - reagált a televízió sajtóosztályának munkatársa.