Győztes budapesti zavargások a World Press Photón

2007.02.09. 12:54
Szigetváry Zsolt, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere hírfotók kategóriában első díjat nyert a World Press Photo versenyén a budapesti zavargásokon készült fotósorozatával.

Szigetváry Zsolt, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere hírfotók kategóriában első díjat nyert a World Press Photo versenyén "Majdnem forradalom" című sorozatával, melyet az MTV budapesti székházának ostromáról és az október 23-i zavargásokról készített.

Az év sajtófotója díjat az amerikai Spencer Platt nyerte a lebombázott Bejrútról készített fényképével a pénteki amszterdami eredményhirdetés szerint.

"A témának köszönhető szerinted a győzelmed?" - kérdeztük hirtelenjében a fotóstól.


Klikk!

"Nem akarok szerénytelennek tűnni, de szerintem sikerült megtalálni a képi világot a történethez. Fekete-fehérbe áttéve egészen drámaiak lettek. Remélem, elgondolkodnak rajta az emberek" - válaszolja a fotós, aki persze reménykedik abban, a díj segít majd karrierjében.

Tavaly egy magyar díjazottja volt a versenynek, Dezső Tamás, aki a Hétköznapok kategóriában lett második helyezett Romániában készített fotósorozatával.

A legrangosabb

Az idei World Press Photón 124 ország összesen 4460 fotósa szállt versenybe több mint 78 ezer képpel. A zsűri 10 kategóriában 23 ország összesen 68 fotósát díjazta.

A fotóriporterek legrangosabb díját 1955 óta ítéli oda az amszterdami székhelyű World Press Pohto alapítvány. Az alapítvány az év legjobb fotóinak tavaly már negyvenöt országot érintő vándorkiállítása mellett továbbképzéseket, szakmai konferenciákat és workshopokat szervez fotóriporterek számára.

Az idei díjakat április 22-én adják át Amszterdamban, a díjátadó ünnepséget szintén egy háromnapos szakmai konferencia köré szervezik majd.