Derogál a szülés a francia miniszterelnöknek

2003.09.01. 11:23
Formálisan nem tilthatta meg, de a francia miniszterelnök lebeszéli kormányának tagjait arról, hogy részt vegyenek a "36 óra" című, októberben induló valóságsóban. A műsor minden adásában egy híres politikus csatlakozik egy átlagemberhez, és eltölt vele 36 órát. Raffarin azon bukott ki, hogy egy miniszterhelyettes jelen volt két szülésen.
Talán elfojtott lelki problémái, talán a valóságsókkal szembeni berzenkedés vezette arra Jean-Pierre Raffarin miniszterelnököt, hogy egy szülésen való részvétel miatt beleszóljon abba, kormányának tagjai milyen műsorban léphetnek fel. Pierre Bedier igazágügyminiszter-helyettes ugyanis az októberben induló "36 óra" kedvcsináló (szakszóval: pilot) adásának díszvendégeként egy párizsi szülésznő társa volt másfél napig. Eközben persze dolgozni is elmentek, ahol világra segítettek két csecsemőt. Egyiküket maga Bedier mosdatta meg.

Nem kérnek belőle

A TF1 kereskedelmi csatorna a politikusok emberi arcát akarná kiemelni a szériával, de a jobboldali miniszterelnök a jelek szerint nem kér az ilyen - amúgy ingyenes és hatékony - reklámból. A Journal de Dimanche című hetilap szerint Raffarint megrémítette, hogy politikustársát szülőszobában látja. A Le Parisien című újság idézte a miniszterelnök egyik tanácsadóját: "a minisztereknek nem az a dolguk, hogy ilyen showműsorokban szerepeljenek." A miniszterelnöki hivatalbana Reuters hírügynökség kérdésére annyit mondtak, egyelőre bizonytalan, hogy Jean-Francois Cope kormányszóvivő az előzetes megbeszélésnek megfelelően szerepel-e majd a programban.

Az adástól való ódzkodás nem jobbos tulajdonság: Francois Hollande, az ellenzéki szocialisták pártelnöke szerint a reality műfaj leértékeli a politikát és nem hozza közelebb a vezetőket, illetve a kiábrándult választókat.