Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Franciaországban ezentúl az elnök választ tévéelnököt

2008.12.15. 21:35
Franciaországban heves vita után elfogadták az új médiatörvényt, amely 2011-ig, fokozatosan teljesen reklámmentessé teszi a közszolgálati médiát, viszont ezentúl az államfő nevezheti ki a közszolgálati adók vezetőjét. A törvényt csak január 7-e után hirdethetik ki, de a kormány azt kéri a köztévétől, hogy már január 5-től tüntesse el a reklámokat a főműsoridőből.

A kormány azt kéri a közszolgálati televízió elnökétől, hogy az új médiatörvény kihirdetése előtt maga hozza meg a döntést a reklámok fokozatos eltörléséről - közölte hétfőn a francia kulturális miniszter.

A France Inter közszolgálati rádiónak nyilatkozó Christine Albanel korábban még annak lehetőségét sem zárta ki, hogy a kormány rendeletben dönt a közmédiumok vitatott reformjáról. Heves vitát követően azonban a nemzetgyűlés pénteken elfogadta az új médiatörvényt. Ennek értelmében a francia köztelevízióban jövő év január 5-től este 8 óra és reggel 6 óra között nem lehet reklámot sugározni, 2011. december 1-jétől pedig egyáltalán nem lesznek reklámok a közszolgálati csatornákon.

Mivel a szenátusi vita azonban csak január 7-én kezdődik, a törvény kihirdetésének időpontja egyelőre ismeretlen. Ezért kéri a kormány Patrick Carolist, a France Télévisions elnökét, hogy maga döntsön a reklámok eltörléséről.

A miniszter hangsúlyozta: a tv-elnök már bejelentette, hogy a januári műsorterv a reklámok eltörlésével számol. Ez pedig a médiatörvény elfogadása előtt sem fog negatív hatással járni a köztévére, ugyanis a reklámok megszűnése miatt kiseső bevétel kompenzálása szerepel a költségvetési törvényben. A 450 millió eurós összeget a pénzügyminisztérium január 2-án kész átutalni a tv-nek - fogalmazott a miniszter. 

A törvénytervezet leginkább vitatott pontja az, hogy a jogalkotók egy intézménybe vonnák össze a közszolgálati adókat, és azok vezetőit az eddigi gyakorlattal ellentétben nem az Audiovizuális Legfelsőbb Tanács (CSA), hanem az államfő nevezné ki öt évre. A reform mellett érvelők szerint ezt az indokolja, hogy az állam ezeknek az intézményeknek részvényese. Ellenzéki politikusok és a szakszervezetek ugyanakkor arra figyelmeztetetnek, hogy a törvénymódosítás elfogadásával a közmédiumok elveszíthetik politikai függetlenségüket.

Albanel ismételten visszautasította a kormányzat ellen felhozott vádakat: "Az a tény, hogy a közszolgálati csatornáknak vannak olyan részvényeseik, akik felelősséget vállalnak, nem jelent semmiféle diktatúrát" - hangoztatta.

Egy hétvégén közzétett felmérés szerint a franciák 74 százaléka szerint "rossz dolog", hogy ezentúl a kormány dönt a közszolgálati televízió elnökének kinevezéséről. A reklámok fokozatos eltörlését viszont 65 százalékuk támogatja.