Az ORTT szerint kisebbségeket sértegetett Friderikusz

2005.08.25. 12:23
Az ORTT Panaszbizottsága szerint megsértette az ukrán kisebbséget Friderikusz Sándor a Szólás szabadsága júliusi adásában, ráadásul még elnézést is rosszul kért. A kínaiak érzéseivel pedig már senki sem törődik.

Az Ukrán Országos Önkormányzat bejelentésre a Panaszbizottság megállapította, hogy a Magyar Televízió Rt. 2005. július 17-én sugárzott A szólás szabadsága című műsorában Friderikusz Sándor megsértette az ukrán kisebbséget.

Megfigyelik az ukránokat?

A műsorvezető a londoni terrortámadásokról és az európai terrorfenyegetettségről beszélgetett egy rendőrségi szakértővel, aki kijelentette, hogy azokban a városokban várhatóak újabb merényletek, ahol jelentős iszlám kisebbség él.

Erre reagálva Friderikusz Sándor tovább kérdezett: "Nálunk is volt azért robbantás nem is egy, a közelmúltban is. Itt nálunk is vannak mondjuk kisebbségek. Ukrán kisebbség, kínai kisebbség. Ezeket Önök [a rendőrség] folyamatosan kontroll alatt tartják?"

Az ORTT Panaszbizottsága szerint a műsorvezető által feltett, az ukrán kisebbséget sértő feltételezést tartalmazó kérdése alkalmas volt arra, hogy megsértse az ukrán kisebbséget.

Friderikusz Sándor egy héttel később az ukrán konzul kérésére elnézést kért a műsorban, de a Panaszbizottság szerint ezzel nem tett jóvá semmit.

"Az eljáró tanács megtekintette a fenti műsorrészlet 2005. július 24-i adásban elhangzott helyreigazítását, és megállapította, hogy a helyreigazítás tartalma nem felelt meg a helyreigazítás követelményének, mert nem pontosan jelölte meg a sértetti kört. A műsorvezető helyreigazításában nem az ukrán kisebbség érintettségét pontosította, hanem kinyilatkoztatta, hogy a külföldiek közösségéről nem feltételezi, hogy bárminemű kapcsolatban vannak a terrorizmussal. A fentiek alapján az eljáró tanács arra az álláspontja jutott, hogy a Magyar Televíziónak, mint közszolgálati műsorszolgáltatónak fokozott felelőssége van abban, hogy a műsorai ne sértsenek nyíltan vagy burkoltan semmilyen kisebbséget, közösséget" - áll az ORTT közleményében.

A kínaiaktól senki sem kér elnézést

"A Panaszbizottság azért nem fogadta el a helyreigazítást, mivel az általánosságban a külföldiekre vonatkozott, míg az ukrán kisebbség tagjai magyar állampolgárok, tehát nem tekinthetőek külföldieknek" - mondta el kérdésünkre az eljáró bizottság elnöke, aki hozzátette, hogy a sajtóhoz eljuttatott véleményben azért nem szerepel, hogy Friderikusz megsértette a magyarországi kínai kisebbséget is, mert ezt nem nehezményezte senki hivatalosan.

A Panaszbizottság nyilatkozata semmilyen jogi következménnyel nem jár, az MTV vagy a Szólás szabadsága semmilyen büntetést nem kap az eset kapcsán. Ráadásul az Ukrán Kisebbségi Önkormányzatnak már nem sok jogi eszköze van arra, hogy Friderikuszt nyilvános bocsánatkérésre kényszerítse, bár indíthatnának személyiségi jogi pert a műsorvezető ellen, de a magyar jogrendszerben még nincs precedens arra, hogy egy kisebbség nevében eljáró szervezet pert nyert volna ilyen esetben.