Friderikusznak 210 milliót kell fizetnie

2004.12.22. 23:07
A Fővárosi Bíróság kétszáztízmillió forint kártérítésre kötelezte Friderikuszt, mert otthagyta az RTL Klubot. A shwomannek már biztos fizetnie kell, csak az összeget kifogásolhatja.
Az RTL Klub szerint nagyságrendileg megfelelő mértékű összeg az a 210 millió forint, aminek megfizetésére kötelezte az általuk kezdeményezett eljárásban Friderikusz Sándor cégét első fokú, nem jogerős döntésében a Fővárosi Bíróság, közölte Kolosi Péter programigazgató szerdán az MTI érdeklődésére.

Hogy fellebbeznek-e az ügyben, azt még mérlegelik, de a megítélt összeg "nagyságrendileg rendben van" - mondta az előző nap meghozott döntésről nyilatkozva.

Máté Dorottya, Friderikusz Sándor sajtóreferense szerdán azt közölte az MTI-vel: a tévés külföldön tartózkodik, így nem tud jelenleg nyilatkozni az ügyben.

Kétszáztízmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte Friderikusz Sándor cégét az RTL Klubbal szemben a Fővárosi Bíróság. A kártérítés jogalapja jogerős, összege nem. A kereskedelmi tévé azért indított pert, mert a Friderikusz Produkció 1999 márciusában felmondta a Meglepő és mulatságos című műsor szerződését, és nem engedte adásba a produkció aktuális részét.

"Friderikusz, aki akkor a TV 2-vel már tárgyalásban állt, a szerződésbontást azzal indokolta, hogy betelt nála a pohár: az RTL Klub nem szerepeltette frissen elkészült imázsfilmjében. A műsor utolsó részének leadásához csak úgy járult volna hozzá, ha a tévé nem utólag, hanem előre fizet", ugyanis "megbízható RTL-es forrásoktól" úgy értesült, hogy a tévé a szerződésbontás miatt már nem akart utalni, olvasható a lapban.

Az újság emlékeztet arra, ezután az RTL Klub bírósághoz fordult a műsor leállítása miatt okozott kár megtérítésére. Friderikusz is keresettel élt, annak kimondását kérve, hogy az RTL Klub megsértette üzleti jó hírnevét. A Legfelsőbb Bíróság közbenső ítéletben az RTL kártérítési igényét találta megalapozottnak még 2002-ben. Az összegszerűségről első fokon mostanáig folyt a per. Az RTL Klub 300 millió forintos igényt nyújtott be. A bíróság igazságügyi szakértő bevonásával 210 millió forint kártérítési igényt fogadott el elsőfokú, nem jogerős ítéletében.