A leggazdagabb Csányi és a kutyafejű öltönyösök

2006.10.10. 14:26

Szar a külseje a száz leggazdagabb magyarnak. Ezt nem a kutyafejű öltönyösökkel szembeni előítélet mondatja velünk, hanem a csalódás, ugyanis az azonos című kiadvány - nem a Kutyafejű Öltönyösök, hanem a Leggazdagabb száz magyar - kívülről sokat ígér ezüstös vastagságával és visszafogott dizájnjával. Kinyitva viszont megcsap a szomorúság, mint Szekeres Imre a rátámadó fiskális konzervatívot.

Magyarország a gazdagsági toplisták Kárpát-medencei középhatalma, tavaly volt ilyenje a Népszabadság-tulajdonos Ringier-nek és a Manager Magazinnak, most újra van a Magyar Hírlapnak, de a többieknek ki tudja, lesz-e. Hiszen mind a három kiadvány - előre is elnézést a nőnemű anyáktól - Szakonyi Péter szerkesztő emlőiből táplálkozott, aki tavaly a Managerét csinálta, előtte a Ringier-ét, azelőtt, illetve most újra pedig a Hírlapét, de ebből most elég és térjünk rá a szarvasgombával és portfolióelemekkel kikövezett fő csapásra.


Csányi Sándor 90 milliárd

Szóval belül lehangoló a 172 oldalas toplista, a szürke alapszín valahogy nem sugallja a gazdagságot, a tipográfia szintén szürke, az elvileg szuperluxus hirdetések meg néha már-már ingyeneskiadvány-színvonalúak.

A toplista tartalmilag a magyar sajtót előszeretettel támadó PR-vírus támadásaival küzd, és a harcban gyakran alulmarad. Egy ilyen kiadvány egyfelől nyilván szól a benne szereplőknek, szirénként dalolva, hogy "vegyél jó drága hirdetési felületet bennem", másfelől viszont nyilván a szélesebb publikumhoz szeretne szólni. A paraszt közönség - mint például mi magunk - szórakozni akar, személyes részleteket és izgalmas információkat megtudni azokról, akiknek privát bankárból és 16 személyes yachtból fonták a kerítését. Nem állítom, hogy ilyenek nincsenek a 100 szócikkben, de az ízletes mazsolákig egy rakás olyan ánuszfényező mondaton kell átrágni magunkat, hogy "A recept a győri vállalkozó szerint egyszerű: olcsón, jó minőségben". Egy rakás ember fotója alatt személyes profil helyett alig turbózott cégismertetőt kapunk.

Ellenpéldának ott van mondjuk az 51. helyezett Bálintfy Gábor jogász szócikke, akiről érdekesen festi le a szerző, hogyan gazdagodott meg a Boros-Töröcskei bankárpárossal ápolt jó kapcsolataiból. Akitől a kiadvány nem vár hirdetést viszonzásul, azzal akár kemény is bír lenni, de ezt kiválthatja, ha valaki csipkelődő kritikát ír róla: az Index tulajdonosáról, Nobilis Kristófról (27. hely, 9,6 milliárd) írva nem felejti el megszellőztetni azt a pletykát, hogy Noblis egy másik Top 100-as fej strómanja lenne az Indexnél. Na, ez lenne a minimumszint a többi szócikknél is - viccen kívül - de a többiek sajnos nem tapostak bele a szerkesztők lelkébe korábban.


Demján Sándor 80 milliárd

Üdvös fejlődés, hogy az első három helyezettel - Csányi Sándor, Demján Sándor, Széles Gábor - megpróbáltak interjút csinálni, amire Demján nem vállalkozott. Csányiról szívesen tudtunk volna meg személyesebb részleteket, de ő nem mondott ilyesmit, az interjú azért nem teljesen érdektelen, kiderül például, hogy a mogul megbánta, hogy megvette a Multireklámot. Demján ennyit sem énekelt, de őt az ilyen toplisták általában PR-modorban kezelik, most is eljutunk egészen egy rokonszenves cukorrépa-ültetvényig. Szélessel az interjú egy "Hogy lehet Ön ilyen kivételesen ügyes és okos"-típusú kérdéssel indul, úgyhogy helyben vagyunk.

A Top 10-ből kiderül még, hogy focimezben Leisztinger "Kopaszi-gát" Tamás (4.hely, 50 milliárd) a legviccesebb, a legkuszább fogazata a vegyépszeres Nagy Eleknek (6.hely, 44 milliárd), a legnagyobb fogak közötti rése, egyben legtengerészkapitányosabb külseje Wáberer Györgynek (10. hely, 29 milliárd), a legamerikaifocistásabb álla Széles Gábornak, a legjótanulósabb/táposhonvédosabb arca pedig Veres "Wallis" Tibornak (7.hely, 40 milliárd) van.

Búcsúzóul itt a Magyar Hírlap Top 10-e: 1.) Csányi Sándor 90 milliárd, 2.) Demján Sándor 80 milliárd, 3.) Széles Gábor 58,5 milliárd, 4.) Leisztinger Tamás 50 milliárd, 5.) Várszegi Gábor 45 milliárd, 6.) Nagy Elek 44 milliárd, 7.) Veres Tibor 40 milliárd, 8.) Bige László 33 milliárd, 9.) Dunai család 30 milliárd, 10.) Wáberer György 29 milliárd


Széles Gábor 58,5 milliárd

És tudta-e Ön, hogy Schmidt "Terror Háza" Mária a második leggazdagabb magyar nő 5 milliárdos értékű részvénycsomaggal, amit férjétől örökölt? Ha nem, most már tudja.

A Leggazdagabb 100 magyar listán kívüli része a szokásos külföldigazdagos-luxusautós maszatolás, amit az dob fel néha, hogy azonos tipográfiával potencianövelő-hirdetéseket és hasonlókat tördelnek a cikkek mellé.

Szegény gazdagok, muhaha.