Mel Gibson apja tagadja a holokausztot

2004.02.20. 14:43
Mel Gibson édesapja azt nyilatkozta: a Holocaust nagy része fikció, ennek ellenére a Passió iránt akkora az érdeklődés, hogy az USA-ban az eredetileg tervezett 2500 helyett 4000 vásznon és 2800 moziban fogják vetíteni a Jézus utolsó tizenkét óráját bemutató és máris hatalmas indulatokat kavaró filmet.
A film amerikai forgalmazója, a Newmarket Films azért döntött úgy, hogy a tervezettnél több kópiával indítja útjára február 25-én a Passiót, mert rendkívül jól fogynak elővételben a jegyek: a Fandango nevű online jegyirodánál például a vásárlók 70%-a Mel Gibson rendezésére akar helyet biztosítani magának. A BBC arról is beszámol, hogy a Fandango történetében eddig csak a A Gyűrűk Ura - A király visszatérre kelt el több jegy elővételben.

Passió A Passió 2800 mozis nyitása egyébként a Minden végzet nehézéhez mérhető, amelyet tavaly novemberben egyszerre 2677 helyen kezdtek el játszani, ugyanakkor az olyan nagy közönségfilmeket, mint A király visszatér vagy a jelenlegi első helyezett 50 First Dates, több mint 3500 moziban kezdték vetíteni: az előbbit 3703-ban, az utóbbit 3591-ben.

Az amerikai AMC mozilánc 219 filmszínházából 180-ban fogja játszani a Passiót, amelyet Gibson számtalan egyházi vezetőnek és keresztény csoportnak levetített, így is próbálva népszerűsíteni a filmet.

Mint ismeretes, elsősorban zsidó csoportok antiszemitizmussal vádolják a filmet, mivel az szerintük azt sugallja: Krisztus keresztre feszítéséért kizárólag a zsidók okolhatók. A konzervatív keresztény Gibson minden lehetséges alkalommal cáfolja, hogy ő vagy műve zsidóellenes volna, azonban újabb támadásokra számíthat, mivel édesapja, Hutton Gibson egy jövő hétfőn sugárzandó rádióinterjúban kijelentette: a Holocaust nagy része "fikció".

Mel Gibson szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az interjút, de korábban a színész-rendező elmondta: szereti édesapját, és nem fog elítélően szólni róla. A BBC szerint Hutton Gibson egyébként egy olyan katolikus csoportosuláshoz tartozik, amelynek meggyőződése, hogy a zsidók és a szabadkőművesek át akarják venni az irányítást a katolikus egyház felett.

Cinematrix