Kibírja egy napig hírek nélkül Görögország?

2007.05.08. 15:28
Sztrájkolnak a nyugdíjalapok körüli botrányok miatt az újságírók, ezért kedden nem lesz híradó a tévékben, szerdán pedig nem jelennek meg a napilapok. Még a pr-osok is velük sztrájkolnak.

Kedden egész nap nem sugároznak hírműsorokat a görög rádió- és televíziós csatornák a szerkesztők hajnalban kezdődött, 24 órás sztrájkja miatt.

Kedden reggelig hattól szerda hajnali hatig a görög televíziók és rádiók csak zenét és szórakoztató műsorokat sugároznak, és a sztrájk miatt szerdán a napilapok sem fognak megjelenni, sőt ma még a az állami szervek és magánvállalatok sajtóosztályain sem dolgoznak, hogy így vállaljanak szolidaritást a médiamunkásokkal.

A munkabeszüntetés hátterében a görög újságírók nyugdíjpénztárait érintő korrupciós botrány áll: százmilliós összegeket fektettek be állami kötvényekbe, és az ügyletekből tőzsdeügynökök különlegesen magas haszonra tettek szert. Az ügyben húsz, államilag ellenőrzött alap érintett. A botrány miatt Kosztasz Karamanlisz kormányfő április végén menesztette Szavvasz Cituridisz munkaügyi és társadalombiztosítási minisztert.

A Görög Újságírók Szövetsége (ESIEA) ezen túl béremelést és jobb munkakörülményeket követel tagjai számára.