Árpád
-2 °C
4 °C

A híradótól félnek legjobban a gyerekek

2003.09.24. 22:15
Kevésbé zavarják a gyerekeket az akciófilmekben vagy tévésortozatokban látható erőszakos jelenetek, mint a híradókban bemutatott valódi erőszak - derül ki egy brit kutatásból. Emiatt lehet, hogy a hírcsatornákon az egyes riportok előtt is jelezni kell majd, mi várható azokban.
A szeptember 11-i merényletsorozat képei sokkolták leginkább a brit gyerekeket, s általában is érzékenyebbek a hírműsorok képeire, mint a fikciós jelenetekre - áll abban a jelentésben, amelyet a BBC és médiafigyelő szervezetek állítottak össze 9-13 éves gyerekek válaszai alapján.

A kutatás az mutatja, hogy a gyerekek könnyen meg tudják különböztetni a kitalált történeteket, az eljátszott konfliktust a valóstól. Ezért a fikciós műsorok hatása csekély és átmeneti, míg a hírek hosszan tartó szorongást okozhatnak.

Félelem és reszketés

Noha a hírműsorok többségét a kis nézők unalmasnak találták, a 2001 szeptemberében történt amerikai merényletsorozat, az iraki háború, illetve a gyerekgyilkosságok képsorai felkeltették figyelmüket. A gyerekek fenyegetettségről, félelemről, bizonytalanságról számoltak be ezek láttán, s a kutatásban résztvevő pszichológusok szerint a sokk magatartászavarokat is okozhat.

Nem a látvány sokkol

A leginkább azok a híradások rázzák meg a kicsiket, amelyek más gyerekek tragédiájáról szólnak, illetve azok, amelyek lakóhelyükhöz közel történt eseményekről számolnak be. Érdekes, hogy nem is a képek látványa, hanem a következmények gondolata kavarja fel a gyermeki lelket.

A felmérés készítői azt javasolják, a csatornák fontolják meg, hogy a hírműsorok gyermekekre veszélyes részleteire előre felhívják a figyelmet, ahogyan a filmeknél is teszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?