Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Helyrehozható a gyerekkori tévéártalom?

2007.10.03. 10:51
Amerikai kutatók tanulmánya szerint csökkenthetők a tévét néző kisgyerekek szocializációs problémái, ha még az általános iskola előtt befejezik rossz szokásukat. Az elmélet kritikusa szerint ez a valódi probléma igen durva leegyszerűsítése.

A képernyő elé ültetett kisgyermekeknek később magatartási és beilleszkedési problémái lehetnek, ám a még iskoláskor előtt lecsökkentett tévéadaggal orvosolható a baj, állították egy tudományos vizsgálat alapján amerikai kutatók. A tanulmány egyik kritikusát azonban cseppet sem győzte meg a John Hopkins egyetem tudósainak elemzése, amelyről a BBC internetes hírszolgálata számolt be.

Az egyetem kutatói 2700 kisgyerek szüleit kérdezték ki gyermekeik tévézési szokásairól és viselkedésükről kettő és öt éves koruk között. Minden ötödik szülő mondta, hogy gyerekei két éves koruktól ötéves korukig legalább napi két órát vagy többet töltöttek a képernyő előtt.

A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány kapcsolatot talált a huzamos tévézés és a gyerekeknél kialakult viselkedési problémák között, és megállapította, hogy a két évesen még keveset, de öt éves korban már két óránál többet tévéző gyerekek szülei beilleszkedési zavarokra panaszkodtak.

A publikáció egyik kritikusa ugyanakkor határozottan kifogásolta azt a megfigyelést, hogy a kétévesen két óránál többet tévéző, de öt éves korukra erről "leszokott" gyerekeknél csökkent a beilleszkedési és magatartási problémák kockázata.

Minden gyerek más

"Az emberi viselkedés jóval összetettebb, mint a viselkedésről és a társadalmi alapkészségekről begyűjtött mutatók, jó eséllyel lehetnek nehezebben felfedezhető sérülések, amelyeket azok nem mutatnak ki" - fogalmazott Richard House, a Roehampton University brit tudósa.

"Minden gyermek más, és én nagyon szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy olyasféle ajánlást lehetne megfogalmazni a családoknak, ami arról szól, hogy mennyi tévét nézhet a gyermekük" - figyelmeztetett House, külön hangsúlyozva, hogy vannak gyermekek, akik rendkívül érzékenyek a tévé hatásaira.  • Vennék
  • Hírek