Győzike nem sérti a médiatörvényt, ha állatokat öl

2006.02.08. 15:42
Az ORTT Panaszbizottsága szerint nem törvénytelen, hogy a "morálisan infantilis" Győzike állatokat lőtt le, majd megsiratta őket az adásban.

Az Országos Rádió és televízió Testület Panaszbizottsága egy állat- és természetvédő alapítvány beadványára megvizsgálta az RTL Klubon 2005. november 7-én sugárzott Győzike show-t. Az alapítvány azt kifogásolta, hogy a műsor reklámozza a hobbi célú vadászatot, emellett a beadvány szerint a műsorszám nem megfelelő korhatár-jelzéssel volt ellátva, és még túl korai időpontban is sugározták.

A vadászat törvényes

"A Panaszbizottság a kifogásolt műsorszámot megnézte és megállapította, hogy a vadászjelenetet bemutató képsorok távolról készültek, illetve a felvétel véres jelenetet nem tartalmazott. Ebből következően a vetített vadászat képi megjelenítése önmagában nem áll ellentétben a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény előírásaival" - áll a Panaszbizottság sajtóközleményében, melyből kiderül, hogy amennyiben a vadászat alkalmával a vadászatra vonatkozó előírásokat megszegték volna, annak elbírálása nem a Panaszbizottság feladata lenne.

Az eljáró tanács megítélése szerint a bemutatott műsorszám nem tekinthető egyébként a vadászat reklámjának. Egy törvényileg szabályozott tevékenység nem reklám jellegű bemutatása ugyanis a Panaszbizottság megítélése szerint nem sérti a médiatörvény előírásait.

Győzike infantilis

Az eljáró tanács mindezek ellenére azért ítélte a panaszt részben megalapozottnak, mert szerintük a műsorban Győzike felelőtlen volt a természettel és más élőlényekkel, és így a műsor "morálisan infantilis magatartást sugároz, amely a főszereplő státusza miatt alkalmas arra, hogy a nézők mintaként értékeljék azt".

"Az eljáró tanács hangsúlyozni kívánja, hogy az említett magatartás nem az állat lelövésének puszta ténye által valósult meg. A vadászat öncélú szórakozásként történő bemutatásán túl a főszereplő magatartása: részt venni egy vadászatban, majd könnyekre fakadni az állat halálán, végül pedig felszabadultan mulatozni a vadászatot követő vacsorán, azt jelzi, hogy morális kérdésekben nem kell állást foglalni, a magatartás morális koherenciája nem norma."- vonja le a tanulságot sajtóközleményében a Panaszbizottság. Az eljáró tanács véleménye szerint ez alkalmas a kiskorúak erkölcsi fejlődésének negatív befolyásolására