Lopták a hajléktalan-reality ötletét?

2008.06.11. 18:30
Hajdú Péter új valóságshow-ja nagyon hasonlít Salamon András műsortervére, de lehet, hogy csak ugyanaz jutott eszükbe, ugyanakkor. Ráadásul a két műsorterv az idők során annyit változott, hogy alig hasonlít már egymásra: Hajdú valóságshow-t forgatna, Salamon dokumentumfilmet.

"Az a legszebb az egészben, hogy a Story TV lopott anyagból dolgozik, ha egyáltalán ez a hír igaz - írta Etzlr nevű kommentelőnk a Comment:com Hajléktalan-reality a Story TV-n című posztjához. - Kollégáimmal a New Reflex Mediánál kidolgoztunk egy szinopszist egy olyan hajléktalan reality show-ra, amivel nagy társadalmi visszhangot szerettünk volna kiváltani, és valóban lehetőséget akartunk adni a társadalomba való visszatéréshez... Anyagunkkal megkerestük a Viasat-ot és a TV2-t, de egyik csatornát sem hozta lázba az ötlet. De úgy látszik arra jó volt, hogy átadják a Story TV-nek. Egy dolgot tehetünk csak: perelünk."

A Bors cikkéből azonban most kiderült, hogy konkrétan Salamon András dokumentum- és játékfilmrendező Restart című szinopszisáról van szó, amit a bulvárlap szerint Hajdú Péter egyszerűen ellopott, hogy azután a Story Tv-n hajléktalanokról szóló valóságshow-t készítsen belőle Nagy lehetőség címen. A műsor szeptemberben indulna.

Salamon és szakmai csapat a Bors szerint szintén régóta foglalkozik már egy szociológiai kísérlettel (ún. modellkísérlettel), melyben hajléktalanokat, állástalanokat, valamint súlyos szociális hátránnyal élőket segítenek a munka világába vissza. A programban hazai és külföldi tapasztalatokra egyaránt építenek, foglalkoztatási szakemberekkel egyeztetnek, akik a kísérlet folyamán végig elkísérik a szereplőket, mindezt pedig kamerával kísérik. A hátrányos helyzetű szereplőket a munkaügyi központok ajánlják a kísérletbe/műsorba, melynek címe Restart lenne, és jelenleg állítólag az MTV-vel tárgyalnak róla. A forgatás a tervek szerint december elsején kezdődik, és egy éven át tart majd.

A Restart célja „az állástalanok iránti közösségi szolidaritás növelése” – nyilatkozza a Borsban Salamon, aki állítja továbbá, hogy műsortervét 2007-ben levédette a Filmjusnál-nál, és hogy Hajdú Péter ellopta az ötletet. Hajdú Péter viszont ragaszkodik ahhoz, hogy valóságshow-ját egy újságíró barátjával ötölte ki korábban, sőt, állítólag ő is levédette a magáét.

Hajdú Péter az Index kérdésére elmondta, hogy a Nagy lehetőség címen ősztől adásba kerülő valóságshow ötletét még 2006-ban találták ki, tavaly már tárgyalt is a műsorról az ATV-vel, de végül 2007 végén a Story Tv-vel állapodott meg.

"Azt gondolom, hogy Salamon András összekeveri a műfajokat: én valóságshow-t készítek, ő pedig egy dokumentumfilm tervét nyújtotta be Restart - a Száz legszegényebb magyar címmel a Filmjushoz" - nyilatkozta kérdésünkre Hajdú, aki nem érti, hogy miért támadja Salamon, csak azért, mert az ő ötlete ősszel már adásba is kerül, amíg Salamon csak addig jutott, hogy letétbe helyezte ötletét a Filmjusnál, és pénzt kért a forgatáshoz a Szociális- és Munkaügyi Minisztériumtól.

"Én hajléktalanszállókra jártam castingolni, de persze lehet, hogy Salamon András nem tudja, hogy a minisztériumokban nem nagyon vannak hajléktalanok?" - fűzte hozzá Hajdú.

"A tavaly novemberben leadott filmszinopszisban még szoció reality show-ként szerepel a Restart, ezen a koncepción csak az utóbbi hónapokban változtattam, miután sok szociális munkással beszéltem, és szerintük nem jó üzenet, hogy ha hetente kidobunk a műsorból egy-egy hajléktalant"- állítja Salamon András, aki azért hangsúlyozta, hogy nem állítja, hogy Hajdú tőle lopta a műsor ötletét, hiszen nincs erre bizonyítéka.

A két műsor tényleg sokban hasonlít egymáshoz, Hajdú tizenkét hajléktalant válogatott össze a műsorba, Salamon pedig tizenöt hajléktalan életét kísérné egy éven át. Ráadásul Salamon szinopszisának első verziójában is szerepelt a kiesés, illetve kidolgozták már az értékelés rendszerét is.

Annyi biztos, hogy Bakáts Tibor, aki a Hajdú-féle műsorban részt vett a castingban, és a zsűrinek is tagja, megkapta Salamontól a dokumentumsorozat szinopszisát, de még Salamon sem gondolja, hogy tőle szivárgott volna ki az ötlet. Bakáts Tibort többször kerestük telefonon, de nem sikerült elérnünk.