Fizetni kell a rádióarchívumért

2006.11.11. 09:56
Az eddigi fél évvel szemben csak két hetes időutazást enged a közrádió honlapján lévő hangtár. A műsorokat ráadásul most már nem lehet letölteni, csak meghallgatni. A Népszabadság szerint a rádió vezetése a hangtár szolgáltatásait fizetőssé tenné.

A Magyar Rádió megszüntette azt a lehetőséget, hogy a honlapján lévő hangtárban fél évre viszszamenően bárki szabadon letölthesse a műsorait - írja a Népszabadság. Novembertől radikálisan korlátozta a közrádió az online hangtár szolgáltatását: nemcsak a fél éves visszakereshetőséget csökkentették két hétre, de a műsorokat már nem is lehet lementeni, csak meghallgatni.

A lapnak nyilatkozó Such György rádióelnök elmondta, a mostani helyzet átmeneti. Hamarosan valószínűleg ismét le lehet majd tölteni a műsorokat, ám arra kevés esélyt ad, hogy fél évre visszamenőleg teljesen szabadon hozzáférhetővé tegyék a hangtárat. A lap tudja, hogy egy minimális - nagyjából egy tévéműsorba küldött emelt díjas SMS árának megfelelő - díj bevezetését fontolgatják.

A rádióelnök szerint a rendszer jogi, műszaki és pénzügyi újragondolása még tart, így addig korai lenne erről nyilatkozni. Such szerint vannak, akik a rádió hangtárából - amelyből főleg kabarékat és zeneműveket töltöttek le - magánarchívumot hoztak létre, volt olyan hallgató, aki saját bevallása szerint is mintegy ezer fájlt töltött le.