Havas etikátlan volt Szabad Györggyel

2006.05.08. 10:30
Az ORTT Panaszbizottsága szerint Havas Henrik a Mokkában sértő, bántó és lealázó volt, amikor Szabad György feleségéről beszélt.

Állampolgári bejelentésre a Panaszbizottság megvizsgálta az Tv2-n 2006. március 21-én reggel sugárzott Mokkát, amelyben Havas Henrik azt fejtegette, hogy miként csatlakozhatott az első szabadon választott parlament elnöke a polgári erőkhöz, miközben korábban erősen kritizálta a Fideszt.

"Fiatal az asszony, állítólag, és Gyuri bácsinak egzisztenciálisan anyagi problémái voltak" - fogalmazott Havas, a Magyar Nemzet másnap megjelent cikke szerint arra célozva, hogy a Fidesz a volt parlamenti elnök házasságából eredő esetleges anyagi gondokat kihasználva csábította magához Szabad Györgyöt.

Semmi következménye

Az ORTT panaszbizottsága szerint Havas Henrik kijelentései indokolatlanul sértőek, bántóak, lealázóak voltak, amelyek elsősorban burkoltan, utalásokkal, célzásokkal alkalmasak voltak a panaszos személyes lejáratására, becsülete, valamint jó hírneve megsértésére.

Az eljáró tanács véleménye szerint Havas Henrik egyes kijelentései "a médiatörvényből kiolvasható törvényhozó szándéknak nem felelnek meg" és ellentétesek az újságírói etika normáival, az ORTT közleménye azonban nem tartalmazza, hogy melyek voltak pontosan ezek a kijelentések.

Az ORTT Panaszbizottságának véleménye a hatályos médiaszabályozás értelmében nem jár együtt semmilyen jogi szankcióval, csupán vélemény, így felebezni sem lehet ellene. A Magyar Nemzet információi szerint azonban Dr. Szabad György már rágalmazás miatt büntetőlejárást kezdeményezett Havas Henrik ellen, és polgári peres eljárás is indul az ügyben.