Megsértette a médiatörvényt Havas Henrik

2005.04.14. 10:41
Az ORTT Panaszbizottsága szerint Havas Henrik megsértette a médiatörvényt, amikor tahó vidéki művháznak nevezte a tapolcai tornacsarnokot. Az indoklás szerint már a vidéki jelző sértő, nem is beszélve a tahóról.
A Fidesz országgyűlési frakciójának hivatalos honlapja szerint az ORTT Panaszbizottsága megalapozottnak találta Lasztovica Jenő országgyűlési képviselő beadványát, amelyben sérelmezte a Tv2 Mokka című műsorának hangvételét. Tapolca országgyűlési képviselője azt vette zokon, hogy a Tv2 tapolcai bokszgálájával kapcsoltban Havas Henrik, a Mokka műsorvezetője tahó vidéki művházat emlegetett.

Bumfordi kijelentés

A reggeli műsorban Csisztu Zsuzsával és az Indexhez közel álló Winkler Róberttel beszélgetett a két műsorvezető Havas Henrik és Liptay Claudia a szombaton Tapolcáról közvetített bokszmérkőzésekről, amikor Havas Winkler Róberthez fordulva megjegyezte:

"Arra akartam kilyukadni, hogy hogy jutott el odáig, hogy felvegyen egy szmokingot? Egy magyar narancsosnak szmokingban ott ülni egy tahó vidéki művházban, azért az kemény!"

Az ORTT Panaszbizottságának döntése szerint igaza van Lasztovica Jenőnek, aki beadványában azt állította, hogy a kijelentés sérti a médiatörvény azon pontját, amely kimondja, hogy a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére.

A Tv2 védekezése arra épül, hogy a kifogásolt szó jelentése az értelmező kéziszótár szerint faragatlan, bumfordi, és Havas Henrik ebben a bizalmaskodó értelemben használta a szót.

Az ORTT Panaszbizottsága elutasította a védekezést, és megállapította, hogy Havas Henrik kijelentése megsértette az 1996. évi I. törvény 3. paragrafus (3) bekezdésében foglaltakat. A Panaszbizottság közleménye szerint a "tahó vidéki művház" szókapcsolat "egyértelműen alkalmas egy város lakosságának nyílt megsértésére, a vidéki jelző bizonyos szövegkörnyezetbe helyezve önmagában is egyfajta minősítés, a tahó jelzővel pedig felerősíthető a sértés".

Egyre durvább Havas

A Fidesz azóta már másért is feljelentette az ORTT-nél Havas Henriket. Legutóbb azt sérelmezték, hogy a Mokka egyik adásában Sickratman, azaz Paizs Miklós "Balra át - mi a szar ezen a magyar ugaron" című szövegéből olvasott be néhány sort. Emellett, ugyan nem a Fideszen belül, de nagy felzúdulást váltott ki az az eset is, amikor Havas egy Kuncze Gáborral készült interjúban az SZDSZ kongresszusával kapcsolatban megjegyezte, hogy "minden háziasszony nedves bugyival hallgatja, hogy megint milyen jófej a Kuncze".

"Álláspontunk szerint a megjegyzés nem sértette a médiatörvényt, de ettől függetlenül a Tv2 is úgy érezte, hogy Havas Henrik kijelentés nem volt helyénvaló, ezért az érintettektől már több fórumon elnézést is kértünk" - mondta el kérdésünkre Lóránt Gergely, a Tv2 marketing- és pr-vezetője.

Az Index információi szerint Havas Henriket már elmarasztalta a kijelentésért a Tv2, ezért az ORTT Panaszbizottságának döntése után nem kell újabb büntetéstől tartania. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a műsorvezető kijelentése miatt anyagi felelősséget is vállalt-e, bár információink szerint erre a Tv2-vel kötött szerződése lehetőséget ad.

Az ORTT Panaszbizottságának döntése egyébként a médiatörvény értelmében nem jár semmilyen jogi következménnyel, az elmarasztaló ítélet nem von maga után semmilyen büntetést.