Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Meghalt a South Park Séfje

2008.08.10. 23:41
Isaac Hayest, a három Grammy-díjat és egy Oscart besöprő színész-énekes-dalszerzőt hatvanöt éves korában érte utol a halál.

Hatvanöt éves korában elhunyt Isaac Hayes háromszoros Grammy-díjas soul énekes, aki mellesleg az Oscar-díjat is megkapta a Legjobb eredeti betétdal kategóriában a Shaft című afroamerikai rendőrfilm slágeréért. Hayes nem csak előadó, de termékeny szerző is volt, egyik legismertebb dala a Hold On I'm Comin', amit a Sam and Davis elnevezésű formáció vitt sikerre. A fiatalabb funky és rapper-nemzedék is szívesen hivatkozik Isaac Hayesre, aki nemcsak kiváló énekes volt, hanem billentyűsként, producerként, kiadóként és hangszerelőként is sokat tett a műfajért, s olykor szaxofonozott is. Jelentőségét a fekete zenében James Brownéhoz vagy Stevie Wonderéhoz mérik.

Hayes színészként is tevékenykedett, többek közt feltűnt a Menekülés New Yorkból című kultikus akciófilmben, mégis a legtöbben a South Parkból ismerhetik, amiben ő kölcsönözte Séf hangját.

Hayest otthonában érte a halál, a Memphisi sheriffi hivatal tájékoztatása szerint halálát az évek óta kezelt magas vérnyomásával kapcsolatos szövődmények okozták.

A rock halhatatlanjai és a szcientológia

Hayes Tennessee államban, Covingtonban született 1942. augusztus 20-án szegény farmercsalád gyermekeként, nagyszülei nevelték fel, szüleit korán elvesztette. Gyermekként beállt a gyapotszedők közé.

Ötéves korától énekelt a helyi templom kórusában. "Igazi" zenészkarrierje a hatvanas évek elején kezdődött, amikor zenészként, majd dalszerzőként is beszállt a memphisi Stax kiadóhoz. Több szerzeményével segítette a Sam and Dave kettőst többek között a Hold On, I'm Coming; és a Soul Man című dalaival, háttérzenész volt Otis Redding mellett, majd 1967-ben megjelentette bemutatkozó albumát, a Presenting Isaac Hayest.

Az 1969-ben megjelent Hot Buttered Soul, az 1970-ben kiadott To Be Continued, a The Isaac Hayes Movement heteken át volt listavezető, amelyet a Shaft, című film zenéje követett. Az új évezredben bekerült a rock and roll halhatatlanjai és a dalszerzők halhatatlanjai közé.

Hayes szcientológus volt a kilencvenes évek közepétől, vallása azonban akkor került a média figyelmének középpontjába, amikor kilépett a South Park stábjából, mert sértőnek találta a szcientológiát kifigurázó epizódot. A rajzfilmsorozat készítői külön epizódban búcsúztak el tőle, ahol a Séf a korábban felvett epizódok hanganyagaiból összevágott párbeszédekben vallott pedofil hajlamairól, majd megégett, szakadékba zuhant, karó szúrta át, végül egy oroszlán és egy medve falták fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!