Meghalt a Híradó alapítója

2007.11.05. 14:31
Matúz Józsefné még egyedül készítette az első tévéhíradót, majd 1985-ig a főszerkesztő. Rettenthetetlennek és rettegettnek jellemezte Vitray Tamás a most elhunyt 83 éves tévés szakembert.
 

Életének 83. évében elhunyt Matúz Józsefné, a Magyar Televízió Híradójának alapító főszerkesztője.

Matúz Józsefné 1957-ben kezdett dolgozni a köztévében (azelőtt minisztériumi köztisztviselő volt), amely akkor még a Magyar Rádió részeként működött. Az első Híradót még egyedül ő készítette, akkoriban még csak hetente egyszer láthattak adást a nézők, a hírműsort Képes Krónikának hívták. A TV Híradó elnevezés két évvel később vált ismertté.

Nevéhez fűződik a Híradó évtizedekig működő műsorgyártási rendszerének kialakítása és a vidéki tudósítói hálózat megszervezése; huszonkilenc évig tartó főszerkesztősége idején több Híradós generáció nőtt fel. Matúz Józsefné egészen 1985-ig volt a Híradó főszerkesztője.

Az MTV fennállásának ötvenedik évfordulójára készült emlékműsorban idén februárban Vitray Tamás emlékezett róla, a televízió korai időszakának legjelentősebb személyiségének nevezte a szerkesztőt, akit kollégái csak Rozikának hívtak. Vitray szerint a Híradó rettenthetetlen és rettegett parancsnoka volt.

Egy korábbi interjújában Matúzné úgy emlékezett vissza erre az időszakra, hogy nagy öröme telt a munkájában és különös kegynek tartja a sorstól, hogy ezt csinálhatta.

Matúznét a Magyar Televízió saját halottjának nyilvánította.