Kamuztak a nagy donorshow-val

2007.06.01. 22:59
Nem halálos beteg, csak egy színész az Endemol legújabb reality show-jának a főszereplője. A holland orvosi kamara és a kormányfő felháborodását is kiváltó Nagy Donor Show valójában átverés volt, amivel a donorhiányra akarta felhívni a figyelmet a Big Brotherrel ismertté vált társaság.

Átverés volt csupán a szervátültetős valóságshow, jelentette be a műsor gazdája, a Big Brother sorozattal befutó Endemol. A Nagy Donor Show főszereplője valójában nem halálos beteg, így nem is ajánlja fel veséjét, közölte a társaság.

Mint mondták, valójában a halálos betegnek mondott, igazából egy színésznő alakította donor egészséges, a veséjéért versengők viszont tényleg szervátültetésre várnak. Az Endemol szerint az átverés lényege az volt, hogy felhívják a figyelmet a holland és az uniós szervátültetési rendszer hiányosságaira.

A Nagy Donor Show ötlete hatalmas felháborodást váltott ki. A holland orvosi kamara nem sokkal az Endemol pénteki bejelentése előtt kizárással fenyegette tagjait, ha bármelyikük beültetné a donorshow-ból származó szervet. A műsort Jan Peter Balkende holland kormányfő is elítélte.

"Ha a műsorunk igazi lett volna, az valóban sokkoló lenne. De a valóság még sokkolóbb" - nyilatkozta Paul Römer, az Endemol ügyvezető igazgatója a brit Sky Newsnak. Az angol Channel 4 egyszer egyszer már próbálkozott egy végső stádiumos rákos beteg utolsó napjainak valóságshow-vál alakításával, akkor a Brit Médiafelügyelet és a politika nyomása miatt azonban elálltak a tervüktől