Egyetemi tananyag lett a Simpsons

2001.12.17. 15:26
Simpsons-előadásokat indít az amerikai Siena Heights Egyetem - adta hírül a CNN. A két féléves kurzus hivatalosan a vallás és a filozófia, valamint a tömegkultúra viszonyát vizsgálja; a tömegkultúrát elsősorban a népszerű rajzfilm, a Simpsons képviseli. Az előadások foglalkoznak Homer Simpson filozófiájával, és a Simpson család evangéliumával is. A filozófia és a rajzfilmek kapcsolatáról már zajlottak előadások az egyetemen, s ezek igen népszerűnek bizonyultak.
Doh!
A Simpsons sorozat gyakran állítja a humor szolgálatába a vallásos elemeket; időnként kivívva ezzel a szentségtörés vádját is. A Simpson-evangélium kurzusvezetője, Mark I. Pinsky felhívja a figyelmet arra, hoyg a rajzolt család tagjai rendszeresen imádkoznak, istentiszteletre járnak, és megvitatják az emberiség nagy vallási kérdéseit. Homer például jellegzetesen hétvégi vallásgyakorló: Istent mindenevőként említi mindenható helyett, és leginkább bowlingjegyekért imádkozik.

A kurzus szervezői a gondolkodás népszerűsítését tartják legfontosabb céljuknak. - Amikor kijött a Simpsons-könyv, úgy gondoltam, itt a lehetőség arra, hogy az emberekkel megszerettessük a filozófiát - mondta Kimberley Blessing, az egyik előadó a CNN-nek.

A Siena Heights Egyetemet egyébként érdekes módon a katolikus Domonkos-rendi nővérek üzemeltetik. A Simpsons-szemináriumok a következő félévtől kezdődnek meg.