A Robin Hood-kazetták egyik tolvaját még keresik

2006.09.09. 14:58
A nyomravezetőnek járó 40 ezer fontos jutalmat nem fizetik ki, mert rendőri nyomozás után kerültek elő a kétmilliárd forintot érő szalagok egy bokorból. A rendőrök viszont jutalomra számíthatnak. A BBC szerint nem érte erkölcsi kár az ügy miatt a magyar filmipart.

A Robin Hood film kazettáinak két tolvaja közül csak az egyiket fogták el, társát még keresik - közölte szombaton Budapesten Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bűnügyi igazgatója, Szabó Jenő ezredes. A kazetták Fót külterületén, egy bokros részen hiánytalanul megkerültek, eszmei értékük meghaladja a 2 milliárd forintot.

Előző nap az egyik elkövető ügyvédje, Baji Éva azt mondta a távirati irodának, hogy mindkét férfit elfogták, akik kihallgatásukat követően megmutatták a rendőröknek a kazetták rejtekhelyeit.

Szabó Jenő sajtótájékoztatóján cáfolta a 22 éves gyanúsított jogi képviselőjének azt a kijelentését is, miszerint védence nem volt tudatában annak, hogy a számítástechnikai eszközök mellett mit lopott el, és arról, hogy a kazetták ilyen értékesek, csak a sajtóból értesült volna.

Csak a kópiák érdekelték

A bűnügyi igazgató közölte: a nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak kizárólag a BBC részére a Tiger Aspect filmgyártó cég produkciójában készülő filmsorozat részeit tartalmazó kazettákat akarták megszerezni, amelyekért nagyobb összeget követeltek. Még a lopás napján, augusztus 7-én felhívták a filmgyár egyik munkatársát azzal, "hogy egy bizonyos összegért" visszaszolgáltatják a kópiákat.

Azt, hogy pontosan mennyit kértek, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánta sem a rendőrség, sem a film producere elárulni, mindössze azt közölték, hogy a sajtóhírekben szereplő 400 millió forintos összeg "túlzó". Az elfogott gyanúsított védőügyvédje pénteken azt mondta, az egymillió fontos követeléssel ellentétben mindössze töredékét kérte védence és annak társa a gyártótól.

A nyomozás részleteit ismertetve az ezredes elmondta, hogy csaknem 200 embert hallgattak ki az ügyben, így jutottak el a fóti fiatalemberhez, akit csütörtök éjszaka őrizetbe vettek, majd kihallgatását követően beismerő vallomást tett, péntek délután pedig feltárta a kazetták és a műszaki eszközök rejtekhelyét, és társát is megnevezte.

Mivel a férfi részletes beismerő vallomást tett, és az ellopott tárgyak is előkerültek, nem kezdeményezik előzetes letartóztatását - mondta Szabó Jenő, hozzátéve, a 39 éves budapesti férfi ellen, aki a fóti filmgyárban dolgozott, országos elfogatóparancsot adtak ki.

Howard Ellis producer a sajtótájékoztatón kijelentette: a filmkészítő cégnek a lopásból kára nem keletkezett, a kazetták hiánytalanul és sértetlenül kerültek elő.

A magyar filmszakma hírneve

Hozzátette: a BBC pénteken nyilvánosan köszönetet mondott a sikeres nyomozásért a magyar rendőrségnek, mert így a tervezettek szerint, határidőre el tudják készíteni a sorozatot, és azt sugározhatják is.

Howard Ellis szerint Magyarország megítélése - a kópiák ellopásának ellenére - nem változott, és mivel "jó vége lett a történetnek" nincs arról szó, hogy a jövőben ne forgatnának többé a fóti filmgyárban.

Mivel a rendőrségi nyomozás eredményeként kerültek elő a kópiák, a gyártó által felkínált 40 ezer fontos (16 millió forintos) jutalmat nem fizetik ki, viszont a nyomozásban részt vevő rendőrök jutalomban részesülnek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kópiák eltűnése több volt egyszerű lopásnál, mivel nagy nemzetközi visszhangot kapott, és a magyar filmszakma becsületét is helyre kell állítani.