Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Robin Hood-kazetták egyik tolvaját még keresik

2006.09.09. 14:58
A nyomravezetőnek járó 40 ezer fontos jutalmat nem fizetik ki, mert rendőri nyomozás után kerültek elő a kétmilliárd forintot érő szalagok egy bokorból. A rendőrök viszont jutalomra számíthatnak. A BBC szerint nem érte erkölcsi kár az ügy miatt a magyar filmipart.

A Robin Hood film kazettáinak két tolvaja közül csak az egyiket fogták el, társát még keresik - közölte szombaton Budapesten Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bűnügyi igazgatója, Szabó Jenő ezredes. A kazetták Fót külterületén, egy bokros részen hiánytalanul megkerültek, eszmei értékük meghaladja a 2 milliárd forintot.

Előző nap az egyik elkövető ügyvédje, Baji Éva azt mondta a távirati irodának, hogy mindkét férfit elfogták, akik kihallgatásukat követően megmutatták a rendőröknek a kazetták rejtekhelyeit.

Szabó Jenő sajtótájékoztatóján cáfolta a 22 éves gyanúsított jogi képviselőjének azt a kijelentését is, miszerint védence nem volt tudatában annak, hogy a számítástechnikai eszközök mellett mit lopott el, és arról, hogy a kazetták ilyen értékesek, csak a sajtóból értesült volna.

Csak a kópiák érdekelték

A bűnügyi igazgató közölte: a nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak kizárólag a BBC részére a Tiger Aspect filmgyártó cég produkciójában készülő filmsorozat részeit tartalmazó kazettákat akarták megszerezni, amelyekért nagyobb összeget követeltek. Még a lopás napján, augusztus 7-én felhívták a filmgyár egyik munkatársát azzal, "hogy egy bizonyos összegért" visszaszolgáltatják a kópiákat.

Azt, hogy pontosan mennyit kértek, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánta sem a rendőrség, sem a film producere elárulni, mindössze azt közölték, hogy a sajtóhírekben szereplő 400 millió forintos összeg "túlzó". Az elfogott gyanúsított védőügyvédje pénteken azt mondta, az egymillió fontos követeléssel ellentétben mindössze töredékét kérte védence és annak társa a gyártótól.

A nyomozás részleteit ismertetve az ezredes elmondta, hogy csaknem 200 embert hallgattak ki az ügyben, így jutottak el a fóti fiatalemberhez, akit csütörtök éjszaka őrizetbe vettek, majd kihallgatását követően beismerő vallomást tett, péntek délután pedig feltárta a kazetták és a műszaki eszközök rejtekhelyét, és társát is megnevezte.

Mivel a férfi részletes beismerő vallomást tett, és az ellopott tárgyak is előkerültek, nem kezdeményezik előzetes letartóztatását - mondta Szabó Jenő, hozzátéve, a 39 éves budapesti férfi ellen, aki a fóti filmgyárban dolgozott, országos elfogatóparancsot adtak ki.

Howard Ellis producer a sajtótájékoztatón kijelentette: a filmkészítő cégnek a lopásból kára nem keletkezett, a kazetták hiánytalanul és sértetlenül kerültek elő.

A magyar filmszakma hírneve

Hozzátette: a BBC pénteken nyilvánosan köszönetet mondott a sikeres nyomozásért a magyar rendőrségnek, mert így a tervezettek szerint, határidőre el tudják készíteni a sorozatot, és azt sugározhatják is.

Howard Ellis szerint Magyarország megítélése - a kópiák ellopásának ellenére - nem változott, és mivel "jó vége lett a történetnek" nincs arról szó, hogy a jövőben ne forgatnának többé a fóti filmgyárban.

Mivel a rendőrségi nyomozás eredményeként kerültek elő a kópiák, a gyártó által felkínált 40 ezer fontos (16 millió forintos) jutalmat nem fizetik ki, viszont a nyomozásban részt vevő rendőrök jutalomban részesülnek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kópiák eltűnése több volt egyszerű lopásnál, mivel nagy nemzetközi visszhangot kapott, és a magyar filmszakma becsületét is helyre kell állítani.