Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Robin Hood: megvannak a kazetták és az egyik tolvaj

2006.09.09. 11:50
Augusztus végén lopták el a fóti filmstúdióból a BBC1 készülő sorozatának mesterszalagjait, alig egy héttel a bűncselekmény elkövetése után megkerültek az ellopott felvételek. Egyelőre csak az egyik tolvajt sikerült elfogni. Az iraki áthallásokkal dúsított filmsorozatot a tervek szerinti időpontban bemutatja az angol közszolgálati csatorna.

A korábbi hírekkel ellentétben a Robin Hood film kazettáinak két tolvaja közül csak az egyiket fogták el, társát még keresik - közölte szombaton Szabó Jenő ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK)bűnügyi igazgatója. A kazetták hiánytalanul megkerültek, eszmei értékük meghaladja a 2 milliárd forintot.

Kazetták a bokrok között

Előző nap az egyik tettes ügyvédje, Baji Éva azt mondta a távirati irodának, hogy mindkét férfit elfogták, akik kihallgatásuk után megmutatták a rendőröknek a kazetták rejtekhelyeit Pest megyében, egy bokros részen. A rejtekhelyen a kazetták mellett ellopott laptopokat és monitorokat is találtak.

A még csütörtök éjjel elfogott fóti férfi és körözés alatt álló budapesti bűntársa azért lopta el a kópiákat, hogy pénzt követeljen a Tiger Aspect filmgyártó cég produkciójában a BBC-nek készülő filmsorozat kazettáiért - mondta a bűnügyi igazgató.

Már a lopás után, augusztus 7-én felhívták a filmgyár egyik munkatársát azzal, "hogy egy bizonyos összegét" visszaszolgáltatják a kópiákat. A jogi képviselő a távirati irodának azt mondta: a két férfi nem volt tudatában annak, hogy a számítástechnikai eszközök mellett mit lopott el. Arról, hogy a kazetták ilyen értékesek, a sajtóból értesültek.

A rendőrség a 22 éves fóti férfi előzetes letartóztatását nem kezdeményezi, a filmgyárban dolgozó 39 éves budapesti férfi ellen országos elfogatóparancsot adtak ki.

Nem kell újraforgatni

A BBC munkatársai most azt vizsgálják, nem sérültek-e meg a kazetták. A sorozat producere szerint úgy néz ki, nem kell újraforgatni a kazettákon lévő jeleneteket.

A tolvajok középkori fejedelmének kalandjait feldolgozó sorozathoz a Tiger Aspects produkciós cég Magyarországon "építette fel" a sherwoodi erdőt, ám a 8 millió fontos (3,3 milliárd forint) költséggel készült filmsorozat forgatása után több kazetta eltűnt a magyar stúdióból. A cég 40 ezer fontot (több mint 16 millió forintot) ajánlott fel a nyomravezetőknek.

Korábban a gyártó vállalat illetékese az MTI-nek elmondta, hogy a hiányzó részeket rohammunkában újraforgatja stáb a magyarországi helyszíneken. Nem hivatalos brit sajtóértesülések szerint a stáb a lopás miatt az 5-iktől az 13-ikig terjedő epizódok hiányzó részeit forgatta volna újra. Egyébként a sorozat kezdő részét már be is mutatták a sajtónak az elegáns londoni Mayfair negyedben, egy premiermoziban.

A bemutató után a Tiger Aspects szóvivője pénteken Londonban az MTI-nek azt mondta: a sorozat az eredeti terveknek megfelelően, szeptember 23-án elindul a BBC tévé egyes csatornáján.

A sorozatot műsorra tűző BBC One intendánsa a londoni bemutató után a BBC-nek nyilatkozva cáfolta azokat az feltételezéseket, hogy a kazettalopás megrendezett színjáték lett volna, a nagyobb érdeklődés felkeltése végett.

Iraki áthallások

Peter Fincham az új Robin Hoodról azt mondta: van a sorozatban "valami furcsán modern" elem. "Robin egy ellentmondásos közel-keleti háborúból tér vissza hazájába, ahol a népszerűtlen kormány éppen adókat emel, és távolodik a néptől" - adott rövid összefoglalót az intendáns.

A The Times pénteki kritikája szerint Dominic Minghella forgatókönyvíró párbeszédeinek áthallásossága helyenként kissé túl nyilvánvalóra sikeredett, de ez nem zavarja a mű élénk ritmusát, és a filmre jellemző szellemesség ezt ellensúlyozza is.

A főszerepet egy viszonylag ismeretlen ír színészre, a 25 éves Jonas Armstrongra bízták. Armstrongnak Robin Hood olyan korábbi megszemélyesítőivel kell felvennie a versenyt, mint Kevin Costner (1991), vagy Errol Flynn (1938).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?