Vágó Istvánt szeretjük a legjobban

2008.02.26. 13:09
A Hot! Magazin Top 100 Sztár elnevezésű kiadványa szerint Vágó István a legnépszerűbb híresség ma Magyarországon, a második pedig Gesztesi Károly. Az ötszáz fős mintán végzett kutatás szerint egy átlag magyar harminc sztárral találkozna szívesen, és tizennéggyel össze is barátkozna, ha úgy alakul.

Már kapható az újságárusoknál a Hot! Top100 Sztár című kiadványa, amely Magyarország celebjeit rangsorolja. A Hot Magazint is megjelentető Ringier-nek nem ez az első ilyen kiadványa, hiszen a csoporthoz tartozó Népszabadság (illetve előtte az akkor még a Ringier tulajdonában lévő Magyar Hírlap) adja ki évek óta a száz leggazdagabb magyart tartalmazó listát, illetve olyan összeállításokat is, mint az 50 sikeres üzletasszony, a 100 legjobb magyar étterem vagy az 50 legsikeresebb magyar fiatal.

A Forbes Celebrity 100 elnevezésű kiadványát példaképének tekintő Top 100 Sztár a híres amerikai előképpel ellentétben nem a szerkesztők szubjektív rangsora, hanem egy közvélemény-kutatás végeredményeinek összegzése.

A Ringier megbízásából a Research International Hoffman végzett ötszáz fős mintán kérdőíves felmérés idén januárban. A 15 és 69 év közötti válaszadóktól azt akarták megtudni, hogy ki a kedvenc sztárjuk, kit gyűlölnek, és véleményük szerint ki az ország kedvence. A felmérés lakóhely, nem, életkor és iskolai végzettség alapján reprezentatív volt.

Vágó az élen, Kiszel Tünde hátul

A kutatásban mindössze százözven magyar híresség ismertségére kérdeztek rá, ebből a listából válogatták ki azután a száz legkedveltebbet. Azért, hogy elkerüljék a megfelelési kényszerből született válaszokat, a kutatásban nem konkrétan a sztárok népszerűségére kérdeztek rá, hanem azt próbálták megtudni, hogy ki az a sztár, akivel örömmel találkozna a megkérdezett, kivel szeretne közeli barátságba kerülni, ki az akinek fontos a véleménye az ő számára, illetve ki az, akiről elkapcsol, ha feltűnik a tévében.

A megkérdezettek egyébként átlagosan harminc hírességgel találkoznának szívesen, és tizennégy sztárral barátkoznának. Meglepő lehet, de még a legnépszerűtlenebb sztárokkal is a megkérdezettek több mint 10 százaléka barátkozna szívesen.

A legnépszerűbb a felmérés szerint Vágó István lett, őt Gesztesi Károly, majd Talmácsi Gábor követi, a negyedik Gundel Takács Gábor, míg az ötödik Bajor Imre. A legnépszerűbbek listáján van egy-két meglepetés: így például Zséda, aki váratlanul a kilencedik helyre futott be.

A legkevésbé népszerű celebek listáját Kiszel Tünde vezeti, a második Anettka, a harmadik pedig Gáspár Győző, akit VV Anikó és Kelemen Anna követ.

Nem egyeznek a listák

A Hot! felmérése viszonylag szűk mintával dolgozott, illetve egy önkényesen kialakított celeblistát használt, ezért nem meglepő, hogy az ötszáz válaszadó alapján felállított rangsor a legtöbb ponton eltér a Gfk 2006 májusa és 2007 augusztusa között készített SztárMonitor elnevezésű kutatásával. A kereskedelmi csatornák által is használt felmérés kedveltségi listájának első helyén az Irigy Hónaljmirigy állt (ők a Hot! Listájából kimaradtak, hiszen egyenként nagyon kevesen ismerik őket név szerint), a második Kern András volt 34,7 százalékos, a harmadik pedig Koltai Róbert 34,4 százalékos kedveltséggel, de azért a hetedik helyen ott van Gesztesi Károly a Hot! második helyezettje, a nyolcadik pedig a mostani kiadványban győztes Vágó István.

Az ismertségi rangsorban már ekkora egyezés sincs, hiszen ott a Gfk-nál az első Koltai Róbert, a második Csollány Szilveszter, a harmadik helyen pedig Csisztu Zsuzsa végzett. A két felmérés közti markáns különbség a módszertani eltérések mellett az okozhatja, hogy a Gfk számítógépes kérdőívvel dolgozott, tehát a válaszadók mind internethasználók voltak.