Árpád
-2 °C
3 °C

Valóságshow munkanélküliekkel

2002.10.08. 17:20
Elfogadna-e munkanélküli segélyt, miközben milliók figyelik? Próbált-e már munkát szerezni kamerák előtt? Ne szorongjon, pár hónap múlva már Ön is megteheti!
'Humánerőforrás' (Recursos humanos) a címe annak az argentín valóságshow-nak, melyben munkanélküliek versenyeznek különböző állásokért, készpénzért, díjakért és kedvezményekért. Az egyórás élő show-t hétköznaponként sugározzák a dél-amerikai országban, ahol - a közel 50%-os munkanélküliségnek köszönhetően - azonnal megdöntött minden addigi nézettségi rekordot.

A mindenható Sony médiabirodalom televíziós vállalata rögtön lecsapott az ígéretes vállalkozásra, és rövid huzavona után megszerezte a produkció nemzetközi forgalmazási jogait. Az Imagen Real-tól vásárolt licencet hamarosan Cannes-ban dobja piacra az egyik legjelentősebb nemzetközi televíziós vásáron.

A 'Humánerőforrás' nem az első ebben a műfajban: Hongkongban 'Munkakerítő' címen fut egy munkanélküli műsor, és a német 9 Live kábelcsatorna is tervezi egy képernyőre aplikált munkaközvetítő beindítását.

Ezeket egyelőre csak a kritikusok támadják, ám vannak olyan elfajzott példányok is, amik később a hatóságok figyelmét is felkeltik. Nagy port kavart nemrég a 'Bumfighter' című - csak fű alatt terjesztett - háziprodukció, melyben hajléktalanok verték egymást félholtra némi zsebpénzért vagy egy üveg alkoholért cserébe.

A Sony hivatalos közleménye szerint egyébként a 'Humánerőforás' egyik legnagyobb értéke, hogy mindenki számára betekintést enged a munkanélküli lét nehézségeibe, és a nézők is elsajátíthatnak olyan készségeket, melyek később átsegítik őket a nehéz napokon.

Az argentínok, úgy tűnik, hamarosan valóságshow-nagyhatalom lesznek, hiszen egy korábbi hír szerint hamarosan elindítanak egy olyan kiszavazós tévéshow-t, melynek szereplői valódi közéleti posztokra - például képviselői mandátumra - pályáznak. Az HBO még ezen is túlmegy: a 2012-es elnöki választáson saját jelöltet indít, akinek kampányát és magánéletét nap mint nap közvetítik majd a kábelcsatornán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?