Botrány lett az új időjárás-jelentésből

2005.05.17. 16:08
Több ezren tiltakoztak, amiért a BBC legnépszerűbb műsorából eltűntek a mosolygós napocskák, és egy háromdimenziós, sokszínű, forgatható térkép előtt mutogat az időjós.
A BBC legtapasztaltabb időjósai sem jelezhették előre azt a vihart, amely a brit közszolgálati tévé új, a számítógépes technika minden vívmányát felvonultató időjárás-jelentését fogadta a nézők körében.

A BBC már jó előre beharangozta, hogy az éppen húsz éve honos, hagyományos grafikai megoldásokat alkalmazó képi időjárás-jelentését e héttől 21. századi, mozgó, csillogó-villogó, mindentudó, háromdimenziós show váltja fel.

Hétfőn meg is jelent az ország 35 millió képernyőjén egy barnás színekben játszó massza, amely a Brit-szigeteket hivatott ábrázolni, azzal a magyarázattal, hogy a sötétebb barnával futtatott országrészekben felhős, a világosabb térségekben napos idő várható, a kékeszölddel takart vidékeken pedig esőre kell számítani. Az új technika segítségével az ügyeletes meteorológus - aki a BBC esetében valóban a meteorológiai szolgálat szakértője - lendületes légi utazásra tudja invitálni a nézőket, gyors "zoomolásokkal", az ország ide-oda forgatásával.

Keddre több ezer tiltakozó üzenet öntötte el a BBC honlapját; a panaszkodó nézők zöme közölte, hogy fogalma sincs, milyen idő lesz. Eltűnt ugyanis az 1985 óta alkalmazott, a BBC szerint elavult, a nézők szerint azonban teljesen közérthető ábrakészlet: eddig a naposnak jósolt vidékeket a mesekönyvekből ismerős, sugarakkal ellátott vidám sárga napocska jelezte, az esős időre kövér fekete felhőgomoly-rajzok figyelmeztettek, a csapadék várható intenzitásának megfelelően egy, két, vagy három esőcseppel az aljukon.

Sokszor ismétlődik a levelekben az a kifogás, hogy az új rendszerben Nagy-Britannia sivatagszerű képződménynek tűnik a sárgásbarna árnyalatok miatt; a korábbi grafikán az angol gyep szép zöldjében játszó színekben pompázott az ország.

Az egyik néző a hirtelen ráközelítések miatt "enyhe légi betegségről" panaszkodott, egy másik azt vetette fel, hogy az országot délről mutató háromdimenziós új grafikán Skócia a messze távolba vész, és ez diszkriminációval ér fel.

A BBC kedden mindazonáltal igyekezett védeni az új időjárás-jelentést, de legfőbb szakmai érve kimerült abban, hogy a nézők "idővel majd hozzászoknak".

Ez veszélyesen nyegle hozzáállásnak bizonyulhat, a britek ugyanis az időjárásban, és annak előrejelzésében továbbra sem ismernek tréfát; minden kimutatás szerint messze ez a legnézettebb műsor, és ha a népnek nem tetszik, az több tízmillió néző elvesztésével járhat.