Ingyen filmeket és sorozatokat ad az IMDB

2008.09.17. 16:14
Az IMDB megállapodott a Sonyval és a CBS-szel, így több mint hatezer klasszikus film és sorozatepizód nézhető meg ezentúl a világ legnagyobb filmes adatbázisának honlapján. Persze a szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető.

Ingyen nézhetnek filmeket és tévésorozatokat az Internet Movie Database (IMDB) amerikai filmes adatbázis és honlap látogatói a jövőben.

Több mint hatezer játékfilmet lehet megnézni az ingyenes streamingeken, köztük olyan klasszikusokat is, mint például a Van, aki forrón szereti. Emellett több tucat tévésorozat régebbi évadai is elérhetőek ezentúl az oldalon. Ingyenesen megnézhető például az Office, a Hősök vagy éppen a 24. De a nagy klasszikusok, mint  a Star Trek, a Charlie angyalai vagy a Berverly Hills 90210 is fent vannak az IMDB katalógusában, amely állítólag néhány hónapon belül duplájára nő majd.

A honlapon többek között a Knight Rider és a 30 Rock új évadjainak első epizódjait is hamarabb lehet megnézni majd, mint ahogy adásba kerülnének. Az ingyenes szolgáltatás egyelőre - engedélyezési problémák miatt - csupán az amerikai felhasználók számára hozzáférhető.

"A célunk, hogy felhasználóinknak előbb vagy utóbb minden mozit és tévéműsort ingyen mutathassunk be az interneten" - jelentett ki Col Needham, az IMDB alapító igazgatója.

A szolgáltatást az IMDB tulajdonosa, az Amazon hozta tető alá, egyelőre a Sony, a CBS és kisebb független filmstúdiók és forgalmazók adták át filmjeik egy részét az IMDB-nek. Az IMDB videórészlegének átengedte összes filmjének streaming jogait a Hulu elnevezésű oldal, amely tavaly ősszel indult a Fox, az NBC és a Universal sorozatinak és tévéshow-inak ingyenes internetes terjesztésére.

Az első felhasználói visszajelzések szerint egyébként az IMDB jelfolyamainak felbontása nem túl jó, a videók teljes képernyőn élvezhetetlenül pixelesek, a PC World magazin szerint pedig a Hulutól átvett videók az anyaoldalnál rosszabb minőségben jelennek meg az IMDB-n. Közben az IMDB-nek olyan konkurensekkel majd ingyenessége ellenére megküzdenie, mint az Itunes vagy a legnagyobb amerikai kölcsönzőhálózat által működtetett Movielink, ahol pár dolárba kerül egy jó minőségű film, és időről időre több filmet ingyen is meg lehetnézni. (A Movielinken például szeptemberben egy tucat film ingyen megnézhető, köztük a Charlie Wilson háborúja, vagy az Arany Iránytű).

Magyarországról csupán egyetlen videót, az Old Friends című független kisfilmet lehet elérni az imdb.com/features/video oldalon, de a teljes tartalmat is elő lehet csalogatni, ha elrejtjük, hogy melyik országból érkeztünk. Erre, a szerzői jogokat esetleg sértő eljárásra kínál megoldást többek közt a proxyfi.com elnevezésű oldal, vagy esetleg a diktatúrákban tevékenykedő demokraták inkognitójának megőrzésére kifejlesztett, de a terroristák által is kedvelt XeroBank böngésző. Mindkét megoldás proxyszervereken ét futtatja adatainkat, ezért nagy mértékben csökkenti a kapcsolat sebességét.