Ők nem nyertek az Indavideobomb pályázatán

2008.02.12. 12:30
HD-kamerát akart nyerni a családi nyaralás felvételeivel? Vagy a gólyatábor legrosszabb poénjaival? Az Indavideobomb első, nagyszabású pályázatára rengeteg olyan filmet küldtek, ami fáj, mégis meg kell nézni. Kiválogattuk a rossz videók közül legérdekesebbeket, de csak azért, hogy húzzuk az időt és növeljük a feszültséget: nemsokára eláruljuk, hogy kik voltak a legjobbak, kik kapják az értékes nyereményeket.

Először is nem nyerhet mindenki. Valaki pedig még annyira sem. Ennek ellenére, okulásképpen, meg mert észrevesszük mi ám az igazi szépséget, még ha egy szemétkupac mélyére el is ásták, és neonzöld zománcfestékkel le is kenték, a több mint négyszáz beküldött alkotás közül kiválogattuk az Indavideobomb-pályázat teljesen reménytelen videóit, amelyekben azért valahol mélyen mégis ott csillog a zsenialitás. Vagy az őrület.

Vegyük fel az optimizmus száz százalékig UV-szűrő, rózsaszín napszemüvegét, rajongjunk és hahotázzunk, még ha néha nehéz is az. És ez még persze csak a kezdet, nemsokára eláruljuk, melyik videóval nyerték meg a hd-kamerákat, a világhírnevet, meg az ezzel járó „sikoltozó kiscsajok és aláírásért sorban álló rajongók"-ajándékcsomagot.

Sanci néni a konyhában

Nem kell frissíteni a flashplayert, ne állítgasson a monitor fényerején, nem az ön böngészőjében van a hiba, ha nem érti a cselekményt, és kicsit összekavarodik, hogy akkor ki főz itt és mégis mit. Ez egy dadaista alkotás a munkahelyi flört szépségeiről, Péniszman és Ultraviola találkozása a konyha asztalon. Mondjuk, lehet hogy jobban jártunk volna, ha a videó elkészítése helyett a két főszereplő végre szembe néz az érzelmeivel, mozi, vacsora, szex, esküvő és gyerekek.

Muki cuki

Vonjuk le az elején tanulságot: kamera egy eszköz, amit érdemes használni. Vagyis a nemes egyszerűséggel nincs gond, de a videóban használt egyetlen beállítás kevés, ráadásul nem is túl előnyös. A zene pedig idegtépőbb, mint egy többkörös bizalmi szavazás a Parlamentben.

Az látszik, hogy amikor benyomták a rec gombot, még nem tudták, hogy mit is fognak csinálni, úgy gondolták, hogy ami tíz éve a gólyatáborban vicces volt, az most is működik majd. A jópofizás meg a rohadt banánban tapicskolás. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy milyen kínos egy bakikra épülő hat perces videó végére bakiparádét vágni.

És hogy akkor mégis miért került be ez a videó a Rejtett értékek kódnevű válogatásba? Hát csak azért mert a zacskós tej ugyanolyan örök humorforrás, mint a gereblye. Tudják, ami lassan száz éve mindig pofán csapja az óvatlan kertészt.

Tokaszalonna Stuci módra

Amikor te szégyelled magad helyettük. Az alkotópáros elárasztotta az Indavideót, szóval a rajongók, ha vannak olyanok, ki vannak szolgálva. A két barátot a szülők helyében sürgősen szétválasztanánk, eltiltanánk, más megyébe költöztetnénk. Hátha valamelyikből még lehet sikeres könyvelő vagy marketingszakember.

Strici Lackó

Fülbemászó dallam, régi sláger új köntösben, plusz szaggatott felvételen dülöngélő emberek: egyszer a Csinibaba már sikeres lett ezzel. Strici Lackó rövid jelenete szerethetően utánozza az orosz hullarészeg videók cselekményvezetését, mégsem került be a legjobbak közé. És nem csak azért, mert az ingbe gyűrt farmer még akkor is megbocsáthatatlan, ha csak poén, de a színészi alakításért sem voltunk oda. Talán jobban kellett volna erőltetni a beleérzést, meg a Sztanyiszlavszkij-módszert. Vagy csak be kellett volna rúgni tényleg.

Úszólecke a fürdőszobában

Nincsenek esztétizáló vizuális fogások, csak letisztult képi világ, csupasz cselekményvezetés, és a főszereplő a kamerával szemben. Meg persze egy üres kád. Az biztos, hogy megéri ezt a mindössze harminckilenc másodpercet.

****cica táncol

Az ilyen videókból több mázsát találni minden videómegosztón. Fiatal lány táncol, háttérben a radiátor, azon túl meg a nagy büdös valóság. Rendezői eszközökről vagy operatőri munkáról nem érdemes beszélni, olyanok nincsenek, mégis az első képkocka szinte Tarr Béla-i magasságokba (mélységekbe) repíti ezt a pályaművet.