Nem csak Svábyt rúgták ki

2007.09.25. 12:58
Sváby András menesztése csak az első lépés volt, két menetben majdnem száz embert bocsát el a Tv2 a Kereszty Gábor és Sváby András által alapított Interaktívtól. A cél a költségek racionalizálása, hogy ezentúl ne egy külső gyártó cégtől rendeljék meg azokat a műsorokat, amiket maguk is megcsinálhatnának. A tulajdonos ProSiebenSat1-csoport viszont Magyarországra hozná németországi gyártóbázisát, amivel több milliárd euró bevételhez juthat a Tv2.

Információink szerint Havas Henrik vagy éppen Sváby András és az Interaktív Kft. vezetésének menesztésével nem értek véget a Tv2-t érintő átszervezések. Úgy tudjuk, október elején jelentik be, hogy további ötven embert küldenek el, részben az Interaktívtól, részben a Tv2-től, fél év múlva pedig várhatóan újabb körben válik majd meg a csatorna a dolgozók egy részétől (Egyes információk szerint harminc, más értesülések szerint akár hatvan interaktívostól).

A lépésekben történő átszervezés oka, hogy a Tv2 kínosan ügyel arra, nehogy kimerítse a csoportos létszámleépítés törvényben meghatározott kritériumait, az ugyanis jelentős többletköltséget jelentene a társaságnak.

Ünneplés helyett

Információink szerint október 3-án, a csatorna indulásának tizedik évfordulójának alkalmából rendezett céges ünnepségen, a Papp László Sportarénában jelentik majd be az elbocsátásokat a dolgozóknak. (A Tv2 1997. október 4-én kezdte meg a sugárzást) A leépítéseken túl Várdy Zoltán vezérigazgató itt beszél majd arról is, hogy pontosan melyek azok a változások a társaságnál, melyeket már augusztusi kinevezésekor beharangozott, és amelyekkel a Tv2 költségeit igyekeznek majd racionalizálni.

(A következő körben kirúgásra várók névsorát várhatóan még szerdán véglegesítik, a különböző munkacsoportok vezetőinek ekkora kell prezentálniuk Várdy Zoltánnak, hogy kiknek a munkája nélkülözhető a továbbiakban. Úgy tudjuk, volt aki vitába keveredett a vezérigazgatóval, így ha szerdáig nem készülnek el a listák, Várdy saját szempontjai szerint válogatja majd össze az elbocsátási listát).

Átvilágították

A költségek csökkentését egyébként még az előző vezérigazgató, Kereszty Gábor határozta el, aki többek közt megbízta az IFUA Horváth és Partners tanácsadó céget a Tv2 átvizsgálatával és a működés hatékonyságának vizsgálatával. Kereszty kézhez kapta a tanácsadó cégtől az elkészült anyagot, végül azonban nem valósította meg az abban foglaltakat. Várdy Zoltán viszont most a tanácsadó cég tanulmányaiban szereplő javaslatok alapján fog hozzá a Tv2 átszervezéséhez.

A leépítés célja elvben, hogy megszűnjenek azok a munkakörök, melyek léteznek az Interaktívnál és a Tv2-nél is, de úgy tudjuk, hogy Várdy az átszervezéssel tovább akarja csökkenteni az Interaktív befolyását, így a duplikált munkaköröket ezután várhatóan a most Tv2 alkalmazásában álló emberek végezhetik majd tovább. Forrásaink szerint ez azért még nem jelenti azt, hogy az Interaktív teljes stábja októberben az utcán találja magát.

A többletköltségek ellen

Várdy stratégiája így egybeesik a ProSiebenSat.1-csoport európai céljaival, azaz a tavaly nyáron felvásárolt SBS Broadcasting, valamint az anyacég közti átfedések megszüntetésével, az egymás közti konkurenciaharc felszámolásával. Várdy lépése ennek ellenére, bár tulajdonosi jóváhagyással történik, magánakciónak tekinthető.

Az átszervezéssel Várdy Kereszty Gábor (jelenleg a ProSiebenSat1-csopport programgyártásért felelős igazgató-helyettese) és Sváby András befolyását akarja tovább csökkenteni, meg akarja szűntetni az Interaktív tulajdonosoknak sem tetsző különállását. (Információink szerint a német vezetés sem nézi jó szemmel, hogy a műsorgyártást a Tv2 egy külön cégbe szervezte, és ettől a vállalkozástól rendeli meg, jelentős többletköltségekkel azokat a műsorokat, amelyeket maga is elkészíthetne. Mindez annak ellenére így van, hogy ebből már 2006 nyara óta nincs haszna Sváby Andrásnak és egykori cégtársának, Kereszty Gábornak, hiszen az SBS ekkor Sváby utolsó, húsz százalékos tulajdonrészét is kivásárolta az Interaktívból).

A programigazgató marad

Az átszervezés mögötti hatalmi harcokra utal az is, hogy információink szerint az utóbbi évek nagy programming hibái ellenére a helyén marad Poich Lóránd programigazgató, akivel újabb egy évre szóló szerződést írt alá a Tv2.

Poich azért maradhat pozíciójában, mert nem kötődik a Kereszty-Sváby-féle körhöz, és VárdyZoltán először hatalmát igyekszik megszilárdítani a cégben, azután akarja átszervezni a Tv2 műsorstruktúráját. Mellesleg nem olyan könnyű az országos adók működésében tapasztalattal rendelkező programming-szakembert találni Magyarországon.

Megszűnik az Interaktív?

Úgy tudjuk, a szervezeti átalakítással felszabaduló pénzt marketingre és új programokra költik, ami forrásaink becslése szerint 350-450 millió forint többletet jelenthet évente. Az új marketingstratégia megvalósítására új vezetőt vesz fel a csatorna, de a megfelelő embert még nem találták meg.

A létszámleépítés mellett átszervezik az Interaktív és a Tv2 kapcsolatát is. Az egykor Sváby András és Kereszty Gábor tulajdonában lévő műsorgyártó cég teljes eszközállománya a Tv2 tulajdonába kerül majd (így a kamerák, a montírozók, a lámpák, vagy akár a Jóban Rosszban stúdiójának berendezése is a csatornáé lesz,), az Interaktív tulajdonképpen csak a műsorokat készítő szerkesztőségekből áll majd.

Harcra készülnek

Júniusban jelentették be, hogy a német televíziós piacon piacvezető szerepet játszó PtroSiebenSat1-csoport felvásárolta a Tv2-t is birtokló európai médiakonszernt, az SBS-t. Az SBS-nek főként Skandináviában, Kelet-Európában és a Benelux államokban vannak televíziós csatornái és rádióadói. Az összeolvadással létrejött Európa második legnagyobb médiabirodalma.

A ProSiebenSat1-csoport a Tv2-t és mellesleg az Interaktívot is tulajdonló SBS-szel való összeolvadástól azt várja, hogy pár év alatt Európa legnagyobb médiacégévé nője ki magát. Éppen ezért teljes frontos offenzívát indítanak a most a kontinensen piacvezető RTL ellen, ennek részeként pedig a cégcsoport is átszervezi teljes gyártási kapacitását. Németországból várhatóan Magyarországra helyezik majd át a gyártási bázist, amivel a társaság évente 20 millió eurót tud spórolni. És nem utolsó sorban jelentősen nőhet a cégcsoporthoz tartozó Tv2 bevétele is.