Emőke
-4 °C
9 °C

Nézettségi rekordokat állítanak fel a brit híradók

2003.03.25. 16:57
Utoljára az 1991-es öbölháború idején nézték annyian a tévéhíradókat Nagy-Britanniában, mint most, az újabb iraki háború idején. A nézettség emelkedéséért a " masszív háborúfüggők" a felelősek, akik közül egymilliónyian még éjfél után is figyelemmel kiséri a hadi eseményeket.
Szakértők szerint minden este legalább 1 millió olyan ember ül a híradók elé az Egyesült Királyságban, aki csak a háború közvetítésére kíváncsi. A "masszív háborúfüggők" az 1991-es öbölháború idején is jelentősen növelték a híradók nézettségét. A legutóbbi adatok szerint a BBC1 éjfél utáni műsorainak is jelentősen emelkedett a nézettsége amióta elindították a News 24 szolgáltatást. Éjfél után röviddel 2,3 millió nézőjük van, ami az éjszaka folyamán csökken, de körülbelül 1 millió ember kitart, és folyamatosan nézi a műholdakon és videotelefonokon keresztül sugárzott harctéri képeket. A reggel 8-kor kezdődő hírműsorokra már újból legalább 4 millió ember kíváncsi. Az átszervezett műsorterv után még szombat reggel is 2,4 milliónyian nézték a csatornát, ami duplája az átlagos hétvégéken ilyenkor sugárzott gyermekműsorok nézőszámának.

Még a 9-11-nek is kevesebb brit nézője volt

Mára a brit háztartások közel felében számos csatorna fogható, köztük több 24 órás csatorna, amelyek folyamatosan és élőben közvetítenek a hadszíntérről. Azonban az öbölháború idején a brit háztartások többségében csak négy csatornát lehetett fogni, így történhetett, hogy az 1991 január 15-i kilenc órai BBC 1 híradónak 13 millió nézője volt. Ugyancsak közel 13 millió nézője volt a múlt hét csütörtök esti adásnak, amikor Tony Blair miniszterelnök a támadás megindításáról tartott beszédet. A csatorna tízórás híradójának 7,7 millió nézője volt, ami százezerrel több mint 2001 szeptember 11-én írja a Times Online.

Esti híradó előbb

A brit ITV1 esti híradóját egy órával korábbra, este 9-re tette, és így a 27 millió összes néző egyharmadát sikerült elhódítani a vasárnap este. Az ITV addigi tízórás híradója átlagosan 5,5 millió nézőt vonzott. Bagdad pénteki bombázását péntek este fél hétkor több mint 1,2 millióan nézték a Sky News adását. Ez volt a csatorna második legnézettebb műsora a gyermekgyilkossággal vádolt Louise Woodward bébiszitter ítéletének közvetítése után.