Felgyújtotta magát egy Jackass-néző

2002.11.12. 17:28
Egy 15 éves amerikai fiú súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor megpróbált utánozni egy az MTV Jackass showjában bemutatottakhoz kísértetiesen hasonlító trükköt. Az MTV szóvivője hangsúlyozta, a mutatvány a Jackass egyetlen adásában és a közelmúltban készült Jackass filmben sem szerepelt.
A fiú alkohollal áztatta át a trikóját, majd meggyújtotta, miközben a barátai kamerával rögzítették az eseményeket. A terv az volt, hogy a felvételeket később értékesítik, azonban ezeket a számításokat keresztülhúzta, hogy a "művész" elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. Az önjelölt kaszkadőr később azt állította a rendőröknek, hogy valaki felgyújtotta a pólóját, amikor épp egy iskolai focimeccsről tartott hazafelé.

A nyomozók azonban hamarosan rátaláltak a fiú táskájára, amiben többek között egy alkohollal áztatott póló, egy palacknyi szesz és egy videokamera is volt. "A jelek szerint balul sült el a mutatvány" - nyilatkozta a sajtónak a helyi rendőrség egy képviselője, hozzátéve, hogy a fúnak valószínűleg bíróság előtt kell felelnie, amiért félrevezette a nyomozókat.

Égő húspogácsák

Az MTV számára készített Jackass show-ban fizetett "kaszkadőrök" hajtanak végre többnyire elmebeteg mutatványokat. A repertoárban szerepel többek között egymás nemi szervének vasgolyókkal dobálása, vagy a falnak menés kerékpárral. A zenei adó Amerikában 2001-ben leállította a show sugárzását, de az Európai változaton jelenleg is fut a műsor. A show mintájára készült filmet három héttel ezelőtt mutatták be az Egyesült Államokban, és eddig 53 millió dollár bevételt hozott a készítők konyhájára - jelentette a CNN.

A film és minden egyes show a következő figyelmeztetéssel indul: "A bemutatott trükköket profik hajtják végre ezért se te, se az idióta barátaid ne próbálják azokat utánozni."

A jelen esettel kapcsolatban a zenecsatorna szóvivője kijelentette: "Sajnáljuk, ha valaki megsérült, de az MTV egyetlen ehhez hasonló trükköt sem mutatott be adásaiban." A Jackass egyik 2001-es adásában a show sztárja, Johnny Knoxville magára öltött egy húspogácsákkal borított tűzálló kabátot, amit benzinnel leöntött, majd felgyújtott. Knoxville ezzel az első emberi barbecue akart lenni. A mutatványt később megpróbálta utánozni egy tinédzser, akit aztán súlyos égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani.

Közveszély

Nem csak ez a két eset köthető a sokat vitatott adáshoz, amit szülők tucatjai pereltek be az évek során. A műsor azonban önmagában is veszélyes. Múlt hónapban egy kaliforniai hölgy perelte be az MTV-t, azt állítva, hogy súlyos térd- és gerincsérüléseket szenvedett miután a show egyik tagja ráesett, azt követően, hogy egy színpadi állványzatnak rohant.