Kiborultak a nézők Jamie Oliver bárányölős műsorán

2006.01.10. 11:48
Jamie Olivernek meggyűlt a baja az angol nézőkkel, akik kifogásolták, hogy a sztárszakács részt vett egy bárány leölésében.

Állatvédő nézők tiltakoztak Jamie Oliver főzős műsora ellen, akik szerint nem szabadna élő állatok levágását bemutatni főműsoridőben, írta a Guardian. Egy nálunk még be nem mutatott szériában a híres tévészakács kisbuszával nyakába veszi Olaszországot, hogy megismerkedjen annak híres gasztronómiai kultúrájával.

Része a gasztronómiai kultúrának

Az egyik részben Olivert egy helyi paraszt invitálja egy hagyományos ünnepi vacsora elkészítésére, amelynek része egy élő bárány levágása is. A brit Channel 4-hoz még a műsor alatt harminc bejelentés érkezett, melyekben a nézők kifogásolták a műsor brutalitását és kérték annak áthelyezését egy későbbi, kilenctől kezdődő idősávba.

Az Ofcom média-felügyelet megvizsgálta az esetet és semmi kivetnivalót nem talált a műsorban. "A műsor szövegéből egyértelműen kiderült már előre, hogy mi fog történni a képernyőn. Maga az állat levágása pedig a lehető legkíméletesebben folyt, a nézőket pedig felelősségteljesen informálták az eseményekről". A felügyelet továbbá azt is kiemelte, hogy a programból egyértelművé vált, hogy a műsorban egy évezredes hagyományról van szó, amelyet az egész világon gyakorolnak, és elidegeníthetetlen része az olasz gasztronómiai kultúrának.

Karácsonyi pulykát se

Nemrég az angolok egy másik gasztronómiai műsor ellen is kikeltek. Egy szintén a Channel 4-on sugárzott főzős program sztár-séfjét - az egyébként összesen négy Michelin-csillagot birtokoló - Gordon Ramsay-t panaszolták be, aki műsorában a karácsonyi pulykát a saját kertjében nevelt egyik szárnyasból készítette el. Az Ofcom Ramsayt is felmentette.