Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Dzsesszadó indult a felső tízezer kedvéért

2007.02.19. 18:58
Az új budapesti dzsesszadó könnyen emészthető háttérzenét kínál a cégvezetőknek és a fiatal értelmiségi döntéshozóknak. A Jazzy elvileg közszolgálati adó, így csak hat perc reklámot sugározhat, de állítólag így is megéri. Ráadásul az adóhoz szegődött Albert Györgyi is.

A múlt szerda óta tartó próbaüzem után hétfő reggel megkezdte működését a 90.9 frekvencián a Jazzy nevű dzsesszrádió - hangzott el a budapesti körzeti adó bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Suri Imre, a Magyar Jazz Rádió Kft. ügyvezetője és társtulajdonosa szerint "elsősorban szerelemből", a műfaj iránti rajongásból indították el a 24 órában műsort sugárzó adót, amely leginkább nem a nehezen emészthető freedzsesszt vagy new dzsesszt játssza, hanem populárisabb zenékkel, szvinggel, smooth dzsesszel, soullal várja hallgatóit, sőt ezen a rádión hallhatóak lesznek majd a manapság válogatáslemezeken terjedő, lounge műfaj legismertebb számai is.

A rádió két magánbefektetője rövidtávon 4-5 százalékos hallgatottságot akarna elérni a budapesti piacon, hosszabb távon pedig ennek dupláját sem tartják elképzelhetetlennek. A rádió indítása mintegy százmillió forintos befektetést igényelt, de ennek ellenére azzal számolnak, hogy az első év után nullszaldós lesz a működésük.

Suri Imre szerint a hazai kutatások alapján a dzsesszrajongók négyötöde felsőfokú végzettségű, és ugyanekkora köztük a felső- és középvezetők, vállalkozók aránya, márpedig nincsen olyan rádió ma a piacon, amely pont ennek a - luxuscikkeket venni akaró és tudó - rétegnek szólna. Éppen ezért erre a rétegre alapozzák reklámstratégiájukat.

A Jazzy közműsor-szolgáltatóként kapott frekvenciát, ezért óránként minössze hat perc reklámot sugározhat. A cég azonban ezt az időt sem akarja megtölteni reklámmal, az üzleti modell szerint kevesebb reklám hallható majd az adón, de a reklámidőt az átlagosnál magasabb áron értékesítik.

Albert Györgyi és Dave Koz

A Jazzy a zene mellett információkkal, hírekkel várja majd a hallgatókat. A reggeli műsorsávban vicces ébresztő magazin helyett a Független Hírügynökség híreit olvassák majd fel, délelőtt kilenctől esti ötig, tehát munkaidőben a zene mellett rövid nformációs blokkokkal várják majd a hallgatókat, este öttől nyolcig pedig tematikus magazinokkal készült a rádióadó. Hétfőn például managereknek szóló magazint hallgathatunk majd, kedden női, szerdán pedig férfimagazint sugároznak majd, csütörtökön pedig kulturális ajánlót adnak, ez utóbbit Albert Györgyi vezeti majd. A műsorokba nem lehet majd betelefonálni, mivel a rádió vezetői szerint a magasan kvalifikált célcsoport nem igényli ezt, de sms-ben és emailben azért bárki elmondhatja a véleményét.

A rádióadó hétvégén kétszer is leadja Dave Koz, amerikai dzsessz-szaxofonos műsorát, amit a világ százharminc adója sugároz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?