Diána
12 °C
27 °C

Dzsesszadó indult a felső tízezer kedvéért

2007.02.19. 18:58
Az új budapesti dzsesszadó könnyen emészthető háttérzenét kínál a cégvezetőknek és a fiatal értelmiségi döntéshozóknak. A Jazzy elvileg közszolgálati adó, így csak hat perc reklámot sugározhat, de állítólag így is megéri. Ráadásul az adóhoz szegődött Albert Györgyi is.

A múlt szerda óta tartó próbaüzem után hétfő reggel megkezdte működését a 90.9 frekvencián a Jazzy nevű dzsesszrádió - hangzott el a budapesti körzeti adó bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Suri Imre, a Magyar Jazz Rádió Kft. ügyvezetője és társtulajdonosa szerint "elsősorban szerelemből", a műfaj iránti rajongásból indították el a 24 órában műsort sugárzó adót, amely leginkább nem a nehezen emészthető freedzsesszt vagy new dzsesszt játssza, hanem populárisabb zenékkel, szvinggel, smooth dzsesszel, soullal várja hallgatóit, sőt ezen a rádión hallhatóak lesznek majd a manapság válogatáslemezeken terjedő, lounge műfaj legismertebb számai is.

A rádió két magánbefektetője rövidtávon 4-5 százalékos hallgatottságot akarna elérni a budapesti piacon, hosszabb távon pedig ennek dupláját sem tartják elképzelhetetlennek. A rádió indítása mintegy százmillió forintos befektetést igényelt, de ennek ellenére azzal számolnak, hogy az első év után nullszaldós lesz a működésük.

Suri Imre szerint a hazai kutatások alapján a dzsesszrajongók négyötöde felsőfokú végzettségű, és ugyanekkora köztük a felső- és középvezetők, vállalkozók aránya, márpedig nincsen olyan rádió ma a piacon, amely pont ennek a - luxuscikkeket venni akaró és tudó - rétegnek szólna. Éppen ezért erre a rétegre alapozzák reklámstratégiájukat.

A Jazzy közműsor-szolgáltatóként kapott frekvenciát, ezért óránként minössze hat perc reklámot sugározhat. A cég azonban ezt az időt sem akarja megtölteni reklámmal, az üzleti modell szerint kevesebb reklám hallható majd az adón, de a reklámidőt az átlagosnál magasabb áron értékesítik.

Albert Györgyi és Dave Koz

A Jazzy a zene mellett információkkal, hírekkel várja majd a hallgatókat. A reggeli műsorsávban vicces ébresztő magazin helyett a Független Hírügynökség híreit olvassák majd fel, délelőtt kilenctől esti ötig, tehát munkaidőben a zene mellett rövid nformációs blokkokkal várják majd a hallgatókat, este öttől nyolcig pedig tematikus magazinokkal készült a rádióadó. Hétfőn például managereknek szóló magazint hallgathatunk majd, kedden női, szerdán pedig férfimagazint sugároznak majd, csütörtökön pedig kulturális ajánlót adnak, ez utóbbit Albert Györgyi vezeti majd. A műsorokba nem lehet majd betelefonálni, mivel a rádió vezetői szerint a magasan kvalifikált célcsoport nem igényli ezt, de sms-ben és emailben azért bárki elmondhatja a véleményét.

A rádióadó hétvégén kétszer is leadja Dave Koz, amerikai dzsessz-szaxofonos műsorát, amit a világ százharminc adója sugároz.