Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljelentették a Jóban-rosszbant

2008.03.31. 17:58
Egy magánszemély az ORTT-nél tett bejelentést a Jóban-rosszban állami támogatása miatt. A szappanopera nettó 200 millióm forintot kapott pályázat nélkül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, hogy megismertesse a nézőket az uniós pályázási folyamatokkal.

Sem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, sem a Tv2 nem talált kivetnivalót a kereskedelmi csatorna szappanoperájának támogatásában, ám egy magánszemély médiahatósági vizsgálatot kezdeményezett az ügyben megjelent sajtóhírek alapján.

Az Országos Rádió és Televízió Testülethez, valamint annak az államfő és a miniszterelnök által jelölt, de még meg nem választott elnökéhez, Majtényi Lászlóhoz címzett dokumentumban jelzi: "megítélésem szerint a műsorszolgáltató a Jóban-rosszban műsorszámokban megsérti (megsérteni kívánja)" médiatörvény egyes passzusait. Cs. Kádár Péter szerint ez a megoldás vagy a műsorszámok támogatása, vagy a burkolt reklám szabályait, továbbá a médiatörvény preambulumában alapelvként is rögzített műsorszolgáltatói függetlenséget sérti.

A HVG múlt heti számában jelent meg cikk arról, hogy nettó 200 millió forintot folyósít pályázat nélkül az NFÜ a Tv2-t működtető társaságnak, amely vállalta, hogy szappanoperájában bemutatja egy uniós pályázat alakulását.

Az ügynökség még aznap azt mondta, hogy nem ütközik törvénybe eljárásuk. Lantos Gabriella kommunikációs főigazgató hangsúlyozta: az NFÜ közbeszerzési eljárást folytat le minden pályázatot népszerűsítő programra, kivéve a televíziós koprodukciókat, hiszen azokra a közbeszerzési törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget.

A Tv2 hivatalos álláspontja szerint a Jóban Rosszban című napi sorozat olyan, a közérdeklődésre számot tartó cselekményszállal bővül, amelyen keresztül a nézők megismerhetik az uniós pályázási folyamatokat.