Piroska
-2 °C
5 °C

A spanyol királyról sem készülhet karikatúra

2007.11.14. 14:00
Felségsértésért elítélték azt a karikaturistát, aki a spanyol király párt ábrázolta nemi aktus közben. A lapokat begyűjtötték a standokról, a bíróságot az sem hatotta meg, hogy a karikatúra valójában a spanyol kormány rendeletén viccelődött.

Felségsértés címén fejenként három ezer euróra (750 ezer forint) ítélték kedden Madridban azt a két karikaturistát, akik nemi aktus közepette ábrázolták Fülöp spanyol trónörököst és feleségét, Letícia hercegnőt.

A rajz júliusban jelent meg az El Jueves című spanyol szatirikus lap címoldalán. A karikatúra az új kormányrendeletre utalt, amely az alacsony spanyolországi születési ráta emelése érdekében 2500 eurót ígért minden családnak egy új gyermek születése vagy adoptálása után. A rajzon a herceg így szól hitveséhez: "Rájöttél, hogy ha terhes leszel, akkor az én esetemben az hasonlítana leginkább az igazi munkához?

A bíró egyúttal elrendelte a hetvenezres példányszámban megjelenő magazin elkobzását és az újságosstandokról való kitiltását, mivel az sérti a királyi családot.

A vádlottak - Guillermo Torres karikaturista és Manel Fontdevila újságíró - közölték: nem szándékoztak megsérteni a királyi családot, és ismét elkészítenék a rajzot. Azóta már másokat is megbüntettek azért, mert a spanyol királyságon élcelődtek. A bírót azonban mindez nem hatotta meg: José Maria Vásquez Honrubia, a Nemzeti bíróság elnöke indoklása szerint a két férfi "a legolcsóbb és legszükségtelenebb módon sértette meg a koronát"

Azért Fontdeviláé lett az utolsó szó: úgy vélekedett, hogy a döntés tisztességtelen volt és meglepő egy olyan testületről, amelyet az országban fontosnak tartanak.

A karikaturista és az újságíró