Korosztályváltás a szilveszteri rádiókabaréban

2007.12.27. 15:57
A nagy fagyás címmel sugározza szilveszteri kabaréját a Magyar Rádió a Kossuthon. A több mint háromórás műsorban elhangzó huszonegy szám több mint felét fiatal humoristák jegyzik, de azért Gálvölgyi és Bajor Imre és Nagy Bandó András is szerepel majd a műsorban.

BÚÉK 2008 - A nagy fagyás címmel lesz hallható a Magyar Rádió szilveszteri műsora december 31-én, hétfőn az MR1 Kossuthon 20:35-től éjfélig.

Sinkó Péter, a Rádiókabaré szerkesztője szerint korosztályváltás zajlik a kabaré háza táján, ezt hivatott képviselni a szilveszteri műsor két szóvivője: Trunkó Barnabás és Litkai Gergyely.

A stand-up comedy műfajával egy új korosztály mutatkozik be, az idei műsor huszonegy számából tizenkettő az ő nevükhöz fűződik. A legidősebb szereplő Sándor György humorista, aki jövő áprilisban ünnepli hetvenedik születésnapját, míg a legfiatalabb a 22 éves Kiss Ádám.

A szilveszteri kabaré szereplői közt ott lesz például Csala Zsuzsa, Gálvölgyi János, a L,art pour l,art Társulat, Bajor Imre, Nagy Bandó András, Nádas György és Heilig Gábor.

A BÚÉK 2008 - A nagy fagyás című szilveszteri kabarét 2008. január 5-én, szombaton ismétli meg az MR1 Kossuth 8 óra 33 perctől.

40 év és viharos vég

A Rádiókabaré mostani formájában pontosan 40 éves. Első adása még a Rádió kabarészínháza címmel ment 1967 szilveszterén. A 70-es évektől hallható a havi rendszerességgel jelentkező rádiókabaré.

Az első konferansziék között volt például Sinkovits Imre színész és Várkonyi Zoltán rendező, de szerepelt műsorközlőként Latinovits Zoltán, Básti Lajos, Gobbi Hilda és Major Tamás is. A szilveszteri kabarékat Komlós János, Verebes István majd Fábry Sándor konferálta.

1974-től kezdődtek a Humorfesztiválok. A nyolcévente megrendezett tehetségkutatókon feltűnt humoristák készítik a mai napig a rádiókabarékat. Idén nyárig Farkasházy Tivadar volt a Rádiókabaré vezető szerkesztője, akit a csoportos létszámleépítés során júniusban elbocsátottak.

Június 20-án elmaradt a Magyar Rádióban a Karinthy-gyűrű átadása, mivel azt Garas Dezső nem vette át, és több korábbi díjazott petícióban tiltakozott a Rádiókabaré átszervezése és Farkasházy menesztése ellen. A petíciót aláírók akkor a rádió bojkottját is felvetették, most mégis több aláíró, például Gálvölgyi János és Bajor Imre most mégis fel fognak lépni szilveszterkor.