Kiosztották a Kamera Hungária díjait

2005.03.22. 14:00
Idén ötödik alkalommal osztották ki a Kamera Hungária Televíziós Fesztivál díjait. A felhívásra rekordszámú, 424 nevezés érkezett, ezek közül 94 műsort választott ki a kategóriazsűri, közülük kerültek ki a legjobbak. A kategóriadíjak mellett Mérei Anna, Katona Zsuzsa, Beck György és Tölgyessy Ágnes alkotói díjat vehetett át a Koltai Lajos vezette zsűritől, illetve odaítélték a közönség által legkedveltebb műsornak és műsorvezetőnek járó Aranyszarvas-díjat, a legnépszerűbb reggeli műsornak és műsorvezetőnek járó Aranyvekker-díjat, valamint a diákzsűri Tévéfotel-díját is.

Ötödik alkalommal osztották ki idén a Kamera Hungária Televíziós Fesztivál díjait. A tizenhárom kategóriában nevezett alkotások - összesen 424 - az országos csatornáktól, helyi televíziós alkotóműhelyekből, és határon túli szerkesztőségekből érkeztek. A kategóriazsűri döntése alapján 94 mű jutott tovább. Közülük dijat kapott a hétfő esti, Művészetek Palotájában rendezett gálán szórakoztató műsor kategóriában a Megasztár utolsó döntője (TV2), dokumentumfilm kategóriában a Rémálmok nyomában - Braham portré (Duna TV), dokumentum-szappanopera kategóriában a Fókusz Börtönből szabadult című epizódja (RTL Klub).

Tényfeltáró vagy oknyomozó riport kategóriában a Roma magazin Éhséglázadás Szlovákiában című epizódja kapott díjat (MTV), Színes riport kategóriában a Fókusz Gengszter énekesek című része (RTL Klub), műsorvezető kategóriában Till Attila (Megasztár 10. döntő, TV2), interjú, stúdióbeszélgetés kategóriában Krizsó Szilvia kapta a díjat, az MTV Este című műsorában sugárzott Orbán Viktor-interjúért.

Alkotói díjak

Esélyegyenlőségi műsorok kategóriában a Pesty Fekete Doboz (MTV), tematikus magazin, tematikus műsor, sorozat kategóriában a Madarat Tolláról A Nagy Sárréten című epizódja kapta az elismerést (Flora Film). Sportközvetítés kategóriában Szabó Gábor kommentátor kapta a díjat az ausztrál nyílt teniszbajnokság közvetítéséért (Masterfilm Digital Kft/Eurosport),

Dramatikus művek kategóriában a Sosem volt Cigányország - Madarakból lettünk (Macskássy és Fia Bt.) kapott elismerést, főcím, műsorarculat kategóriában a Kalauz 87. része (Filmmúzeum Rt.), kísérlet, újítás kategóriában a Tarka képzelet - Moulin de la Galette - Renoir álmai (Cinema Film Rt.).

Alkotói díjban részesültek továbbá Beck György operatőr (a Gencsi meséért), Tölgyessy Ágnes rendező-szerkesztő (Saját népem hasznára), valamint a Fénylő szavak című filmért Mérei Anna és Katona Zsuzsa. Alkotói különdíjban részesült a Gencsi meséért a Dunatáj Alapítvány, illetve a Magyar Független Film- és Videoszövetség a Kocsma Televízió Kisbabot című műsorért.

Aranyvekker, tévéfotel

A sajtóban közzétett szavazólapokon és az országosan terjesztett levelezőlapokon szavazhattak a számukra legkedvesebb televíziós műsorra, tévés személyiségre a nézők is. A nézők szavazata alapján kiadott Aranyszarvas-díjat a legkedveltebb televíziós műsor kategóriában a Legyen Ön is milliomos! nyerte (RTL Klub), a legkedveltebb televíziós személyiség kategória díjazottja pedig Vágó István lett.

Szavazni lehetett a legkedveltebb reggeli műsorra és a reggeli műsorok műsorvezetőire is. A nézők szavazata alapján kiadott, a legkedveltebb reggeli televíziós műsorért járó Aranyvekker-díjban a Mokka (TV2), a legkedveltebb reggeli műsor vezetője kategória díjában pedig Havas Henrik részesült.

A pécsi fesztiválon diákzsűri is alakult a pécsi kommunikáció- és médiaszakos hallgatókból, akik dokumentum- és szórakoztatóműsor kategóriában adták át a Tévéfotel-díjat. Dokumentumfilm kategóriában nyert: Üzemi baleset - Történetek a Kádár-korszak tájékoztatáspolitikájáról (1956-os Intézet Közalapítvány). Szórakoztató műsor kategóriában díjazott lett a Jakupcsek-show 353. adása, a Férfiak anyaszerepben (Show and Game Kft.).