Katódcsőre tapadva 3 - A bejgli visszavág

2005.12.25. 18:08
Még mindig csak szirupos érzelmek, pihe-puha kiskutyák, szöszi kisgyerekek és elhasznált hollywoodi sztárok? Már bánja, hogy nem kattintott az Index ünnepi tévéajánlójára? Most még vezekelhet, fedezze fel, mit kínálnak a csodaláda ritkán látott zegzugai december 26-án.

Három nap feszített tempójú habzsolás után a szervezetben felhalmozott mák, dió, hal és töltött káposzta szintje elérte a kritikus szintet. Az asztal mellett végighallgatta már az összes nagybácsit, nagynénit, sógornőt és apóst, tudja már kinek jött ki újra az isiásza, ki számolta fel élvek hosszú során felhalmozott sörösdoboz-gyűjteményét, ki válik és kinek lesz gyereke, és egyébként is milyen változások álltak be a rokonok telekszomszédjainak szexuális szokásaiban. Lassan a bejgli után nyúl, de érzi, hogy már egyetlen falatot sem tud legyűrni.

A keze megremeg, a bejgliről a tiszta abroszra szitál a porcukor. Ideje pihenni! Bekapcsolja a televíziót, de csak a Flinstones 2 (19.00) várja a Tv2-n, meg a Kutyabajnok (19.00) című jéghideg családi komédia Cuba Gooding Juniorral az RTL Klubon. Már bánja, hogy nem kattintott az Index ünnepi tévéajánlójára, elkeseredik, majd csüggedni kezd, végül határtalan szomorúság tölti el. Szinte eszelős hangon elkezdi dúdolni a Csendes éjt, majd újból a bejgli után nyúl. Ezúttal végkimerülésig eszi magát.

December 26.

Hogy mindez ne történhessen meg, inkább válasszon minőségi romantikus filmeket: első osztályú érzelmek, lágy, krémes íz, kiemelkedő ár-érték arány.

Az esti műsorsávban ezúttal a két kereskedelmi csatorna is nézhető filmeket kínál: a Tv2-n Négy esküvő és egy temetés (16.15) Andie MacDowell-lel és Szerelem hullámhosszán (22.25) Meg Ryannel, meg persze Tomk Hanks-szel, az RTL Klubon pedig a Hírek szerelmesei (20.50) Michelle Pfeifferrel és Robert Redforddal. Garantáltan látta már, ha azt hiszi mégsem, hát majd a közepén döbben rá, hogy mégis.

Amelie csodálatos élete
Amelie csodálatos élete

Akkor inkább legyen már az Óceánjáró zongorista legendája (21.25) az m2-n. Giuseppe Tornatore nagyszabású romantikus filmje lebilincselő, bár azért nem ártana figyelmeztetni a gyanútlan nézőket, hogy a százhatvanadik perce körül még a Romana-sorozaton edződött szervezet is érzelem-túladagolásra utaló tüneteket produkál.

A nap legjobb választása egyértelműen az Amelie csodálatos élete (21.00) a Duna Televízión. Kipróbált, ezerszer végigbambult film, mégis megunhatatlan. Ha van olyan nagynéni, aki még nem látta, ültesse le a tévé elé, garantáltan szorosabb lesz a kettőjük közti érzelmi kötelék a film hatására. Már ha véletlenül ez lenne a cél. Korán kelők esetleg még megnézhetik az Elveszett jelentést (10.25) az HBO-n, úgyis jó észben tartani ilyenkor, hogy a szeretet is lehet fájdalmas. Vagy még korábban jó választás lehet az Amikor a farok csóválja (09.30) Dustin Hoffmannal és Robert De Niroval a Viasat3-on, ami elmesél ezt-azt az amerikai nagypolitkáról, egy nem létező háborúról és persze szexről könnyed, felejthető formában.

Ha viszont elege van a fikcióból, az előre megírt szeretetből, hát válassza a nagyon is őszinte nagypolitikát. Már reggel kezdődik az agymosás, a Nap-Kelte a Gyurcsány-család karácsonya után ezúttal Orbánékhoz látogat el (7.12 az MTV-n, ismétlés az m2-n 15 óra után). Mosolygós politikusok, szeretet, erő és hatalom.

A politika emberi arcát mutatja be a Parlamenti gyermekkarácsony (13.05) is, szintén az MTV-n. Fellép többek közt a Nox és Csonka András, tehát egyértelműen gagyiparádé várható az ódon falak közt. Ha még ez sem lenne elég, hát kapcsoljon este a HírTv-re, ahol a Minden politika, de a politika nem minden (20.05) című műsorban Orbán Viktor és Balás Béla kaposvári megyés püspök beszélget kereszténységről és hitről. A szekularizáció pedig ezúttal érdeklődés hiányában elmarad.

Ismeretterjesztésből elég szegényes választékot kínál december 26-a: talán érdemes lesz megnézni a Bújj a bőrükbe! (16.45) című sorozat aktuális epizódját a Spektrumon, amiben különböző állatok érzékelését mutatják be filmtrükkök segítségével. Hasonló élményeket kínál a Ragadozók: Mit lát a gepárd és a sas? (20.00) című ismeretterjesztő kisfilm is az Animal Planeten.

Ha viszont elege van már ebből az egész karácsonyból, válassza a South Parkot (23.00) a Coolon. Kenny és Kyle minden bizonnyal szarnak az egészre. Ráadásként megnézheti a Hungarikum (23.45) című, amúgy rém unalmas, de legalább rövid sorozatot, amiben időnként megerőszakolják Szűz Máriát.

Ha még ennél is tovább merészkedne, hát az XXL éjjel a kardozós-baszós pornófilm legjobb hagyományait eleveníti fel a Gladiátor (01.40) című felnőttfilmmel. Bright Mandy és Short Petra az análisan közelítő barbárok ellen.