Vilhelmina
11 °C
28 °C

Magyarázat nélkül bezárattak egy kazah tévét

2007.05.25. 12:10
Három hónapra bezárattak egy televíziós csatornát és egy napilapot Kazahsztánban, amik az államfő vejéhez, Rahat Alijevhez tartoznak, mindezt nyilvános magyarázatok nélkül.

A KTK csatorna és a Karavan újság is az államfő veje, Rahat Alijev ellenőrzése alatt áll. A Kazahsztan Today hírügynökség szerint "törvénysértés" miatt függesztették fel a két médiumot.

A sajtószabadság elősegítésére és védelmére alakult Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) saját értesülései szerint a kazah ügyészség arra hivatkozott, hogy a tévé nem tartotta be az orosz és kazah nyelvű adások előírt arányait.

Az IPI úgy tudja, hogy a rendőrség házkutatást tartott a két intézmény újságíróinál, és használhatatlanná tette mobil- és vezetékes telefonjaikat.

A lapban előzőleg egy olyan hír jelent meg, amely szerint Nurszultan Nazabajev államfő utasítást adott a rendőrségnek, hogy indítson nyomozást Alijev ellen azzal a gyanúval, hogy köze volt két bankár elrablásához.

Elemzők szerint belső hatalmi harcról van szó, Nazarbajev fokozni akarja ellenőrzését az ország fölött.

"Ez politikailag motivált támadás a sajtó ellen [...] a célja az újságírók megfélemlítése és hallgatásra kényszerítése" - nyilatkozta az esetről Johann P. Fritz, az IPI igazgatója, elítélve a kazah hatóságok fellépését a tévécsatorna és az újság ellen.

A rendőrség letartóztatott csütörtökön egy független kazah újságírót, Szergej Duvanovot, aki Almati főterén nyilvánosan tiltakozott amiatt, hogy egy új alkotmánymódosítás lehetővé teszi Nazarbajevnek az államfői poszt betöltését élete végéig.