Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Magyarázat nélkül bezárattak egy kazah tévét

2007.05.25. 12:10
Három hónapra bezárattak egy televíziós csatornát és egy napilapot Kazahsztánban, amik az államfő vejéhez, Rahat Alijevhez tartoznak, mindezt nyilvános magyarázatok nélkül.

A KTK csatorna és a Karavan újság is az államfő veje, Rahat Alijev ellenőrzése alatt áll. A Kazahsztan Today hírügynökség szerint "törvénysértés" miatt függesztették fel a két médiumot.

A sajtószabadság elősegítésére és védelmére alakult Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) saját értesülései szerint a kazah ügyészség arra hivatkozott, hogy a tévé nem tartotta be az orosz és kazah nyelvű adások előírt arányait.

Az IPI úgy tudja, hogy a rendőrség házkutatást tartott a két intézmény újságíróinál, és használhatatlanná tette mobil- és vezetékes telefonjaikat.

A lapban előzőleg egy olyan hír jelent meg, amely szerint Nurszultan Nazabajev államfő utasítást adott a rendőrségnek, hogy indítson nyomozást Alijev ellen azzal a gyanúval, hogy köze volt két bankár elrablásához.

Elemzők szerint belső hatalmi harcról van szó, Nazarbajev fokozni akarja ellenőrzését az ország fölött.

"Ez politikailag motivált támadás a sajtó ellen [...] a célja az újságírók megfélemlítése és hallgatásra kényszerítése" - nyilatkozta az esetről Johann P. Fritz, az IPI igazgatója, elítélve a kazah hatóságok fellépését a tévécsatorna és az újság ellen.

A rendőrség letartóztatott csütörtökön egy független kazah újságírót, Szergej Duvanovot, aki Almati főterén nyilvánosan tiltakozott amiatt, hogy egy új alkotmánymódosítás lehetővé teszi Nazarbajevnek az államfői poszt betöltését élete végéig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!