Megnyugodhatnak a kereskedelmi tévék

2006.06.08. 18:43
Nem tesz további lépéseket a Legfőbb Ügyészség az RTL Klubbal és a TV2-vel kötött szerződések kifogásolt meghosszabbítása ügyében, mert erre nincs jogi lehetősége, ugyanakkor fenntartja azt a korábbi álláspontját, hogy az ügyben mulasztásos törvénysértések történtek.

A Legfőbb Ügyészség az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kezdeményezésére megvizsgálta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Magyar RTL Televízió Rt. között, valamint az ORTT és az MTM-SBS (TV2) között 1997. júliusában megkötött szerződések megújításával kapcsolatos közigazgatási eljárások jogszerűségét.

A vizsgálat során megállapított, mulasztásban megnyilvánuló törvénysértések miatt a Legfőbb Ügyészség a testület elnökéhez felszólalást nyújtott be, mellyel azonban a testület nem értett egyet. "A Legfőbb Ügyészség az ügyészi intézkedésben kifejtett álláspontját változatlanul fenntartja, további jogi lépés megtételét azonban a hatályos jogszabályok az ügyészség számára nem teszik lehetővé" - áll közleményükben.

Az ORTT 2005. július 20-án meghozott határozatával az RTL Klub és a TV2 országos műsorszolgáltatók 2007. július 9-én lejáró műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbításáról döntött. A médiatörvény szerint a műsorszolgáltatási jogosultság a televíziók esetében legfeljebb tíz évig érvényes, és lejártakor a műsorszolgáltató kérelmére pályázat nélkül egy ízben öt évre megújítható. A törvényi előírás szerint a megújításra az 1997-ben megkötött szerződések esetén 2007-ben kerülhetne sor.

Ezt megelőzően a jogosultság megújítása a médiatörvény értelmében törvénysértő. Továbbá a törvény szerint nem lehet megújítani a jogosultságot, ha a jogosult a szerződést ismételten vagy súlyosan megszegte. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője korábban elmondta: a Legfőbb Ügyészség az ORTT és a szerződő társaságok között megkötött műsorszolgáltatói szerződések megsértése miatt a rendelkezésre álló közigazgatási határozatokat tételesen megvizsgálta.

A TV2 esetében 2004-ben 23 alkalommal, 2005-ben 22 alkalommal hívta fel az ORTT határozata a társaságot a sérelmezett magatartás megszüntetésére. Az RTL esetében sérelmezett magatartás megszüntetésére 2004-ben 16, 2005-ben 12 alkalommal hívott fel határozattal az ORTT. Korábban az ORTT szóvivője kifejtette: a testület szerint nem követtek el mulasztásban megnyilvánuló törvénysértést, mert nincs indoka a két országos földi sugárzású kereskedelmi televízió megújított műsorszolgáltatási szerződése azonnali hatályú felmondásának. Az ORTT határozott véleménye az, hogy jogszerűen nem alapozható egy, az ügyészi törvényességi vizsgálat körébe nem tartozó ügyre a törvényességi felügyelet bármely intézkedése.