Valér
-2 °C
0 °C

Magyar nyelvű adást indítana nálunk a kínai állami rádió

2007.10.03. 14:45
Már évek óta sugároznak Pekingből magyar nyelvű rádióadást hetente négyszer négy órában, de most azt tervezik, hogy frekvenciát vesznek Magyarországon. A műsorokat jelenleg egy pekingi irodaház tizedik emeletén tizenkét munkatárs készíti, akik közül csak kettő beszél anyanyelvi szinten magyarul. A kommunista Kína nyitna Magyarország felé.

Naponta négy alkalommal sugározza egyórás magyar nyelvű adását a pekingi székhelyű Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) - tájékoztatta az MTI-t a kínai fővárosban a CRI magyar nyelvű szerkesztőségének, egyszerűen csak Gyula néven bemutatkozó egyik fiatal kínai munkatársa.

Magyarországon talán kevésbé ismert, hogy az 1941 óta működő Kínai Nemzetközi Rádió több mint három évtizede magyar nyelvű műsort is sugároz, amely négy éve már az interneten is elérhető.

Frekvenciát vásárolnának

A magyar nyelvű adást és a honlapot jelenleg 12 lelkes kínai újságíró, köztük több fiatal, valamint két magyar anyanyelvű munkatárs szerkeszti a pekingi CRI-toronyház 10. emeletén található magyar irodában és stúdióban. Az egyórás adást rövid- és középhullámon sugározzák egyenesen Pekingből, illetve egy franciaországi és egy albániai átjátszó állomáson keresztül, magyar idő szerint az esti órákban. A CRI vezetése nyitott a magyar nyelvű adás bővítésére: a tervek szerint öt éven belül hatórás középhullámú frekvenciát vásárolnának Magyarországon.

Az aktuális híreken kívül a műsor kulturális, gazdasági, sport és utazás témájú rovatokból áll, tájékoztatást nyújt Kína külpolitikai kérdésekben képviselt álláspontjáról, valamint a magyar-kínai vonatkozású eseményekről. A szerkesztőség rendszeresen sort kerít a hallgatói levelek megválaszolására is - árulta el a mindig jókedvű Gyula (kínai nevén Vang Hszüe-csün).

Gyula kiválóan beszél magyarul, bár még soha nem volt lehetősége Magyarországra látogatni, a nyelvet a pekingi egyetemen sajátította el. A kínai fővárosban két egyetemen lehet magyart tanulni, és meglepő módon minden évben jelentős a túljelentkezés. Évente átlagosan 30 diák végez magyar szakon Pekingben, ami jóval több mint ahány magyar szakértőt a magyar nagykövetség vagy a kínai államigazgatás alkalmazni tudna. Gyula tapasztalatai szerint a magyar szakot végzett diplomásoknak csak egy része tud a szakirányának megfelelő területen elhelyezkedni, és sokan nem tudják hasznosítani a kemény munkával megszerzett tudásukat.

Szabad Ázsia Rádió?

Az állami irányítású Kínai Nemzetközi Rádiót 1941-ben alapították azzal a céllal, hogy "megismertesse Kínát a világgal, és a világot is közelebb hozza Kínához". A 30 tudósítói poszttal és közel kétezer munkatárssal rendelkező CRI jelenleg világszerte 38 idegen nyelven és öt kínai nyelvjárásban sugároz. 2006 elején nyitotta meg első FM rádióállomását Nairobiban, Kenya fővárosában, ahol naponta 19 órán keresztül adnak angol, szuahéli és kínai nyelvű adást. A CRI világszerte elérhető rádióműsorain kívül Kínában több televíziós csatornát is működtet, illetve saját kiadóján keresztül elsősorban a nagyvilág híreivel foglalkozó nyomtatott újságot is megjelentet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!