István, Vajk
19 °C
33 °C

Rosszat kérdezett, ezért rúgták ki Kócziánt

2007.05.31. 17:38
Megkérdezte, hogy szánalomból alkalmazzák-e az oxfordi egyetemen a Babes-Bolyai Egyetem volt tanárát, és ez nem tetszett a csatorna tulajdonosának. Az EchoTv szerint nem először hibázott Kóczián, ezért azonnali hatállyal kirúgták.

Az EchoTv hivatalos álláspontja szerint előre ítélkező, manipulatív kérdései miatt rúgták ki Kóczián Pétert az EchoTv-től. A csatorna nem tagadja, hogy Széles Gábor tulajdonos utasítására távolították el állásából a riportert.

"A műsorvezető 2007. május 29-i Raport című műsorában kérdéseivel azt sugallta, hogy vendége, Hantz Péter fizikus, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem volt tanára az erdélyi magyarság érdekében kifejtett, állása elvesztésével járó tevékenységéért adományként, nem pedig tudományos munkássága érdemeként nyerte volna el az oxfordi egyetem tudományos ösztöndíját" - áll az EchoTv hivatalos közleményében. A csatorna vezetése szerint "Kóczián Péter ilyen típusú prejudikációja nem az első eset volt műsorvezetései alatt, melyet számtalan nézői visszajelzés is bizonyít".


A kérdéses interjúban Kóczián Péter például megkérdezi Hantz Pétertől, hogy miért "Bólyai egyetemet!" feliratú pólóban jelent meg (az erdélyi egyetem neve Babes-Bolyai Egyetem, Babes az egyik leghíresebb XIX. századi román fizikus-biológus), majd amikor Hantz elárulja, hogy ősztől az oxfordi egyetemen fog tanítani, Kóczián megkérdezi: "Megmentették? Azt mondták, hogy ez egy rendes kedves kelet-európai aktivista, mentsük meg egy kicsit, adjunk neki munkát, meg pénzt, és támogassuk a kelet-európai fiatalságot?"

A műsor teljes felvétele itt tekinthető meg.