Az ENSZ-főtitkár a Szezám utcában

2001.12.07. 15:14
"A diplomaták tanulhatnának a Szezám utca szereplőitől" - nyilatkozta Kofi Annan ENSZ-főtitkár azután, hogy vendége volt a népszerű gyermekműsornak. A magas rangú tisztviselő tanácsokat adott a gyerekeknek arról, hogyan lehet békésen rendezni a mindennapi konfliktusokat.
Kofi Annan
Kofi Annan a harmadik politikus, aki fellépett a Szezám utcában; előtte két First Lady, Barbara Bush és Hillary Clinton fogadta el a műsor meghívását. A főtitkár akkor lépett színre, amikor a show figurái veszekedni kezdtek azon, ki énekeljen el egy dalt. Annan a forgatókönyv szerint meggyőzte az állatkákat, hogy énekeljenek mindanniyan, kórusban.

A show producere, Michael Loman a BBC-nek elmondta: az ENSZ első embere tökéletesen alakította szerepét. Az 1969 óta sugárzott Szezám utca eredeti célja az volt, hogy a számok és betűk világát bemutassa a gyerekeknek; ez mára kibővült a társadalmi ismeretek oktatásával is.

Annan elmondása szerint kitűnően érezte magát, és reméli, a műsor segített megmutatni a gyerekeknek az ENSZ, a megértés és az együttműködés szellemiségét. A 63 éves, ghánai származású csúcsdiplomata a forgatás után Norvégiába utazott, ahol hétfőn veszi át a Nobel-békedíjat.