Pénteken kezd nyomozni a fekete Kojak

2005.03.25. 11:31
Pénteken kezdi sugározni a USA Network csatorna a Kojak című sorozat új epizódjait, melyek érdekessége, hogy meg sem próbáltak Telly Savalashoz hasonló színészt találni a hirtelen haragú nyomozó szerepére, amit többek között az is bizonyít, hogy Kojak ezentúl fekete bőrű lesz.

A leginkább a Ponyvaregényből ismert Ving Rhames játssza a nyalókájáról és kopasz fejéről könnyen felismerhető rendőrtisztet a USA Network televíziós csatorna új Kojak-szériájában, aminek első, kétórás részét péntek este sugározzák az Egyesült Államokban. A színész egyúttal a sorozat executive producere is.

Hasonló

Theo Kojak hadnagyot a közönség a görög származású, 1994-ben elhunyt Telly Savalas alakításában ismerhette meg a hetvenes években, a kopasz fej, az elegáns háromrészes öltönyök, a nyalóka, illetve a cinikus és macsó beszólások a figura védjegyévé váltak. Rhames többé-kevésbé hasonló, bár érzelmesebb Kojaket alakít, nyalókástól, attól eltekintve, hogy elődjével ellentétben inkább monogám típus, és problémai vannak abból is, hogy afro-amerikai létére görög eredetű neve van. De a dzsesszt ugyanúgy szereti.

#alt#
Theo Kojak hadnagy

"Ving nagyon sokoldalú színész, jelenléte erőteljes, személyisége különleges. Telly Savalast nagyon erősen azonosítják a szereppel, ezért ehhez a szerephez valaki olyanra volt szükségünk, aki legalább ilyen erős egyéniség" - magyarázta tavalyelőtt, a sorozat bejelentésekor a csatorna programigazgatója.

Rhames egyébként nem nézte az eredeti sorozatot. "Először is, Harlemben, a 126. utcában nőttem fel - mondta Hollywoodban egy sajtóbeszélgetésen. - Sosem néztem a Kojaket, mi a Good Timest néztük. Ki lett volna kíváncsi egy fehér emberre, aki feketéket fog el? Mindennap láttam ilyet."

Maffiózó-rendőrfőnök

Érdekes választás Chazz Palminteri is McNeil rendőrkapitány szerepére, aki Kojak egykori partnerét, jelenlegi főnökét alakítja a sorozatban. Palminteri olyan filmekkel vált ismertté, mint a Bronxi mese, az Oscar vagy a Csak egy kis pánik, melyekben kivétel nélkül olasz maffiózót játszik, a tavalyi-tavalyelőtti vaníliáskóla-reklámról nem is beszélve, ahol szintén a jól bevált szervezettbűnöző-klisét hozza.

Sajátos elképzelés, hogy marketingkampány részeként "Get Kojaked!" jelszóval ezer dollárt ajánlottak fel annak a fodrásznak, ahol a legtöbben "kojakesednek", azaz nyíratják kopaszra magukat. A rekordot természetesen előtte-utána fotókkal kell bizonyítani, amiket a csatorna honlapján is szerepeltetnek majd.