Új vetélkedő Kokóval az RTL Klubon

2002.05.30. 13:04
Kell egy csapat címmel új kvízműsort indít az RTL Klub Kovács István visszavonult ökölvívő műsorvezetésével. A vetélkedő egyike azoknak az "új befektetéseknek", amelyektől piaci fölényük további növelését várják; jelenleg a konkurens tv2 nézettsége főműsoridőben csupán a fele az RTL-ének.
Két, egyenként négyfős csapat küzd hétfőtől minden délután abban az új vetélkedőben, amelynek műsorvezetője Kovács Kokó István lesz. A Kell egy csapat címmel induló játék előkészítésében és formába öntésében részt vett Vágó István, akinek Legyen Ön is milliomos című kvízműsora az adó egyik legsikeresebb és leghosszabb ideje vetített produkciója.

Én, te, ő - mi, ti, ők
Merész lépésnek tűnik a Kokó nevével fémjelzett Kell egy csapat elindítása annak tükrében, hogy a kereskedelmi televíziózás megindulása óta az egyéni vetélkedők általában sokkal sikeresebbnek bizonyultak, mint a csapatjátékok. "Az RTL Klub Kokóval a legerősebb láncszemet keresi" - utal a műsor sajtóanyaga a tv2-n nemrégiben megszüntetett, Máté Krisztina vezette Leggyengébb láncszemre: itt is, ahogy az m1 Hovatovább című műsorában, a játékosok nagy száma miatt nem alakult ki olyan személyes "ismeretség" a képernyőn keresztül, mint azokban a kvízekben, ahol egyszerre egy játékost faggat a műsorvezető. A milliomosjátékokhoz képest az adásonként és csapatonként megnyerhető "több százezer" forint sem kiemelkedő összeg. Ellenpéldaként említhető a tv2 egyetlen sikeresnek mondható szórakoztató produkciója, az Activity - igaz, ott "sztárok" mérik össze tudásukat. Vágó István az Indexnek úgy nyilatkozott, a műsor sikerét nem a csapatjáték-egyéni játék formális felosztása határozza meg. Rovatunk természetesen górcső alá veszi a debütáló műsort.

Az új műsorban a csapatok kieséses rendszerben küzdenek: a vesztesek üres kézzel távoznak, míg a győztesek adásonként többszázezer forintos jutalmat kapnak. A Kell egy csapat nem licencműsor; bár kidolgozását az angol FreeMantleMedia kezdte meg, a megvalósításban oroszlánrészük van a magyar tévéseknek - és Kokónak is. A 45 perces vetélkedő június 3-tól minden hétköznap 16.15-től jelentkezik.

A műsoridő urai

Rendkívül sikeres időket él az RTL Klub: nézettsége a főműsoridőben körülbelül 50 százalék, ami éppen a kétszerese a legfőbb rivális, a tv2 eredményeinek. Átvették a vezetést a korábban a tv2 erősségének tekintett hírműfajban is; a 18-49 éves közönség körében híradójuk több mint 14 százalékkal vezet a Tények előtt. Sikeresebbnek bizonyult a Mónika is, mint az ellene indult Claudia show. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a csatorna dolgozói "nem pihentek babérjaikon": a tavasz nagy sikere volt a Forma-1 közvetítése, és a június 17-től kezdődő nyári műsorrend is számos újdonságot tartalmaz. A szokástól eltérően e nyáron nem szünetel az RTL zászlóshajójának tekinthető Barátok közt, szabadságra megy viszont a Találkozások, a Legyen Ön is milliomos és a Mónika show stábja.

A nyár a sorozatoké lesz: a Trükkös hekus, a Largo, a visszatérő Cobra 11 és a Harmadik műszak tölti ki a hétköznap estéket, míg a jelentősebb játékfilmek közül említésre méltó a Willow és a Denzel Washington főszereplésével készült Rátarti Quinn.