Francia javaslat a tévés erőszak ellen

2002.11.15. 16:23
Az erőszakot, illetve pornográf jeleneteket tartalmazó tévéműsorok sugárzásának szigorú korlátozását javasolta a francia kulturális miniszter által felkért munkacsoport. Blandine Kriegel filozófusnő és 36 fős munkacsoportja indítványozza, hogy valamennyi tévécsatornán tiltsák be az ilyen típusú filmek sugárzását reggel 6.30 és este 22.30 között a gyermek- és fiatalkorúak mentális védelme céljából.
A csoport, amelyet Jean-Jacques Aillagon kulturális és kommunikációs ügyi miniszter bízott meg a téma tudományos feldolgozásával, a hétvégén tette közzé vizsgálódásainak következtetéseit és velük kapcsolatos ajánlásait. A mintegy százoldalas dokumentum megállapításai szerint "világos összefüggés mutatható ki a tévéműsorokban látható erőszak és a fiatalkorú nemzedék viselkedése között". Ha eddig csak a feltételezés szintjén vetődött fel a televízió felelőssége az erőszak terjedésében, ma már senki nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a tényt - szögezi le a tanulmány.

A médiaszakértőkből, egyetemi kutatókból, jogászokból és orvosokból álló munkacsoport közvetlen és arányaiban mérhető kapcsolatot tapasztalt a tévé előtt töltött idő és az erőszak iránti érzékenység között, ami a gátlások és a bűntudat csökkenésében, a műsorokban látható agressziós sztereotípiák utánzásában és állandó nyugtalanságban mutatkozik meg. A szerzők álláspontja szerint a televíziós erőszak hatása és veszélye létező tény, amit korlátozó intézkedésekkel szükséges ellensúlyozni.

A kulturális miniszter asztalára letett elemzés rámutat, hogy a szabadság értékei iránt különösen elkötelezett republikánus beidegződések hosszú ideig elfedték a francia társadalomban növekvő erőszak és annak egyik forrása közötti kapcsolatot. Az európai összehasonlítás azonban kézenfekvő bizonyítékkal szolgál: a szomszédos országokban szigorúbb szűrőn mennek keresztül a legszélesebb közönség elé kerülő filmek. 1997 és 2000 között 102 erőszakot ábrázoló film közül Franciaországban 62-öt ítéltek korhatár nélkülinek, ugyanebből a válogatásból Nagy-Britanniában 29-et, Hollandiában 22-öt, Németországban pedig csak 16-ot engedtek képernyőre korlátozásmentesen.

A televíziós filmek sugárzásának szabályozását szorgalmazó javaslatot valószínűleg törvénymódosítás keretében terjesztik a nemzetgyűlés elé.